Szerbia elkötelezett a nemzetiségek jogai mellett, ezt bizonyítja a nemzeti tanácsok működő modellje is – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A szerbiai nemzeti tanácsok a kulturális autonómia intézményei, olyan köztestületek, amelyeket a kisebbségek hozhatnak létre választással, amelyek oktatási, kulturális és nyelvhasználati kérdésekben „közjogi jogosítványokkal” rendelkeznek – mondta.
    
Hozzátette, a tanácsok működése az úgynevezett kisebbségi akciótervben is előkerül, amelyet érintenek a Szerbia európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalásokban is.
    
Németh Zsolt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy a múlt heti EU-csúcson sikerült megmenteni a szabad munkaerő-áramlást a „vészfék” bevezetésével, amelynek értelmében Nagy-Britanniában alapvetően négy, de szükség esetén akár hét éven át is korlátoznák az unióból újonnan érkező külföldi munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat.
    
Kiemelte, a kvótarendszerrel nem foglalkozott az EU-csúcs, a miniszterelnök által aláírt záródokumentumban csak az szerepelt, hogy az unió korábbi döntéseit végre kell hajtani.

(MTI)