9 éves kislányt erőszakoltak meg egy szegedi általános iskolában – adta hírül a Magyar Televízió Híradója. Az elkövetők öten voltak, a legidősebb is csak 10 éves. Az eset hetekkel ezelőtt történt. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, az eljárás az elkövetők életkora miatt már meg is szűnt, mert a gyanúsítottak egyike sem töltötte be 14. életévét. A rendőrség a gyámhatóság felé jelezte az esetet.

Az iskola a híradóban közreadott kép miatt azonosítható. Az MR1-Kossuth Rádió felhívta telefonon a képen látható Weöres Sándor Általános Iskola igazgatóhelyettesét. Azt kérdeztük tőle, hogy ugyanúgy folyik-e a tanítás, illetve a foglalkozás a napköziben, mint eddig. Kitért a válasz elől, csupán annyit mondott el, hogy az intézmény vezetőjével egyeztettek, egyelőre nem kívánnak nyilatkozni. Ez változhat a közeljövőben, és hozzátette még: borzasztó az, amit az iskoláról hallott, de nem ez történt. A lehetséges nyilatkozat időpontjáról az iskola igazgatónője dönt majd.

A rendőrség szerint megtörtént a nemi erőszak a gyerekek között, ezt a Szegedi Rendőrkapitányság vizsgálója, Ficsor Karolina megerősítette a Híradónak.

Az utóbbi idők legmegdöbbentőbb híre – így kommentálta Áary-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa a Szegeden történt gyermekerőszakot.

„Pontosan látható, hogy valami van a háttérben, hiszen a 10 éves fiúk szexuális vágya még nem lehet akkora, hogy azt egyáltalán ki kellene elégíteni. Ezek a gyerekek valamilyen mintát követtek, amit valahol láttak, otthon, tévén, számítógépen, a testvérektől. Azt tudtuk, hogy az erőszak elfogadottsága egyre nagyobb a gyerekek körében, de azt nem gondoltam volna, hogy az ilyen kicsik körében is ennyire elfogadott lehet az efféle súlyos erőszak. Az egyértelműen látszik, hogy a gyerekek felügyelet nélkül maradhattak, méghozzá úgy, hogy nem is kérhetett a kislány segítséget a pedagógustól, aki valahol jóval távolabb lehetett a történtek helyszínétől” – mondta rádiónknak a biztos, majd a tanári felelősségről szólva így folytatta: „Gyerek nem maradhat iskolai programon felügyelet nélkül! Erre nincs mentség.” Az oktatási jogok biztosa vizsgálatot kezd az ügyben.

A tanulók társas kapcsolatában meghatározó a barátság – ez olvasható annak a szegedi iskolának az egyik szakmai anyagában, amelyikben a napközi alatt az öt 10 éves tanuló megerőszakolta saját osztálytársát. A Weöres Sándor Általános Iskola nevelési programja a tanulók és a pedagógusok helyzetelemzéséről szól, eszerint az iskola tanulói eltérő családi, szociokulturális és anyagi háttérrel rendelkeznek, valamint, hogy a társadalomban kialakult, nem feltétlenül pozitív értékrend tükröződik gondolkodásmódjukban. A tanulókra jellemző még, hogy a jogok és kötelességek rendszerében nehezen ismerik fel az egyensúlyt. Ezzel együtt is a Weöres Sándor Általános Iskola egy teljesen átlagos iskola. Probléma eddig itt nem volt – mondta el rádiónknak Fejes József, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének doktorandusza.

(MR)