A rendőrség késő este a hivatalosan engedélyezett bazilika melletti demonstráció befejezése után a tüntetők egy kis csoportját üldözőbe vette, majd könnygázzal oszlatni kezdett a Nádor utcában. Információink szerint két ember könnyebben megsérült, és a könnygáztól többen rosszul lettek.

A rendőrök és a kormányellenes tüntetők este fél hét után egyszer már néztek farkasszemet egymással, de akkor nem csaptak össze. A rendőrség tájékoztatása szerint az egyik belvárosi rendezvény végén a tömeg egy része a Szent István-bazilikához, illetve a parlamenttel szomszédos Alkotmány utcához akart vonulni, mindkét helyszínre a nemzeti radikálisok jelentettek be demonstrációt. Csakhogy magát az átvonulást a résztvevők előzetesen nem jelentették be, ezért a rendőrök sorfalat vontak eléjük a Kiskörúton. Az egyenruhások felszólították a résztvevőket, hogy vagy csatlakoznak a bazilikához bejelentett demonstrációhoz, vagy a Deák tér felé távoznak. A tüntetők eleget tettek a kérésnek, így ott a tömegoszlatás elmaradt.

A rendőrök egyébként megmosolyogtató helyzetet teremtettek, amikor megpróbálták kiszorítani a tömeget. Tüntetők ugyanis már nem voltak a körúton, csak újságírók. A demonstrálók kicselezték a rendőröket, és egy parkolóházon át megkerülték őket.

Toroczkait is előállították

Előállították Toroczkai Lászlót, miután a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke az Alkotmány utcában arra szólította fel a demonstrálókat, hogy hétfőn szabadítsák ki Budaházy Györgyöt – akit a kora délután a Március 15. téren állítottak elő – a rendőrségi fogdából. A BRFK szerint Toroczkai a felhívással hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményének előkészületét követte el, ami a közrendvédelmi jogszabályok februári szigorítása óta minősül a büntető törvénykönyvbe ütköző cselekedetnek.

Feljelentés Petőfiék követeléséért

Szabálysértési feljelentés járt a 12 pont egyikéért az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 161. évfordulóján. A rendőrség a gyülekezési joggal való visszaélésként értékelte, hogy két kormányellenes tüntető a zászlófelvonás alatt olyan transzparenst feszített ki, amelyen a „Felelős kormányt Buda-pesten” felirat állt. Majdnem pontosan ez volt Petőfiék második követelése 1848. március 15-én. Az ünnepelni vágyó polgárok ezúttal is a Kossuth teret körbezáró kordonon kívül rekedtek.

A cumisüveget is elvették volna

A Múzeumkertben tartott megemlékezésen ezúttal sem volt ünnepi beszéd, az érdeklődőket szigorú biztonsági átvizsgálás után engedték a kordonon belülre. Az állami ünnepségsorozat szervezője idén is szerződött az In-Kal őrző-védő magáncéggel. A vállalkozás biztonsági őrei most is elvették az üdítős palackokat és az egyéb üvegeket az előzetes ellenőrzésnél. A cumisüveggel sem tettek kivételt, egy fiatal pár vissza is fordult, miután megtudta, csak ikreiket vihetik magukkal, a kicsik enni vagy innivalóját tartalmazó flaskát nem.

Az In-Kal szerepvállalását egyébként már tavaly kifogásolta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté visszásnak minősítette, hogy egy magáncég ellenőrizze a csomagokat. Az ombudsman arra kérte az állami ünnepségekért felelős kancelláriaminisztert, hogy a jövőben a biztonsági ellenőrzést rendőrök végezzék. A kérésnek Kiss Péter nem tett eleget.

(hírTV)