Engedély nélkül használja az SZDSZ egészségügyi kampányában a Nemzetközi Vöröskereszt világszerte ismert szimbólumát. A jelképet a magyar védjegyoltalom mellett a nemzetközi jog és a genfi jegyzőkönyv is védi, és csak a Vöröskereszt engedélyével használhatja fel bárki is.

A kisebbik kormánypárt azonban nem kért engedélyt a Magyar Vöröskereszttől a szimbólum politikai célra történő használatához; ezzel a magyar és nemzetközi jogszabályokat is megsértette.

A Nyitott szemmel című kampány óriásplakátjain, illetve az újsághirdetésekben a párt logója mellett megjelenő vörös színű kereszt azt az asszociációt kelti, mintha a világszervezet vagy annak magyarországi egysége szintén támogatná a párt elképzeléseit. – Soha semmilyen politikai kampányhoz nem engedélyeztük védett szimbólumunk használatát, de a mostani esetben erre ráadásul nem is kértek tőlünk felhatalmazást. Arra még nem volt példa, hogy politikai célból a megkérdezésünk nélkül bárki is felhasználta volna a jelképet. Különösen kínos ez azért, mert a Magyar Vöröskereszt egyáltalán nem vesz részt a pártpolitikában, és soha semmilyen pártpolitikai állásfoglalást nem tett – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a szervezet magyarországi főigazgatója, Czimbalmos Ágnes.

(Magyar Nemzet)