Házkutatást tartottak kedd délután a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen – mondta Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője.

A szóvivő közölte: „nyomozati cselekményt hajtanak végre” az intézményben, ám ennél többet nem árult el. A honvédelmi tárca megerősítette, hogy Szabó János egyetemi rektor irodájában házkutatást tartottak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda ezt később annyival egészítette ki, hogy befolyással üzérkedés bűntette miatt indítottak eljárást. A rektor irodáján kívül máshol is tartottak házkutatást. Több személyt is gyanúsítottként hallgattak ki. Többet az „eljárás sikerességének érdekében” az NNI nem közölt.

Az Index információi szerint Szabó, akinek gyakorlatilag lejárt a rektori mandátuma, és utódját júniusban választják ki, a DHL-t kereste meg egy merőben törvénytelen ajánlattal.

Több órányi találgatás után a hirado.hu dobta be az értesülést, miszerint Szabó bizarr zsarolási ügybe keveredett. A Híradó szerint a rektor egy kitalált sztorival keresett volna meg egy nemzetközi csomagküldő céget, miszerint tudomása van arról, hogy rendőrségi vizsgálat folyik ellenük, amiért futáraik fegyvert és kábítószert is szállítanak, de ő el tudja intézni, hogy a vállalatnak ebből ne legyen baja. A segítségért cserébe a rektor eszerint azt kérte volna, hogy az általa megnevezett biztonsági céggel szerződjön a csomagküldő.

A Hír tévé szerint sikkasztási ügyről van szó.

A Lánchíd Rádió szerint az lehet gyanús, hogy évekkel ezelőtt ugyanaz a cég újította fel a nemzetvédelmi egyetem közmű-, csatorna- és távfűtővezeték-hálózatát, amelyik a BKV-ügyekben is érintett lehet. A honvédelmi tárca szerint nem erről van szó, és felkérték a nyomozókat, hogy adjanak tájékoztatást a nyomozásról, ne legyen több megalapozatlan találgatás.

A rádió értesülése szerint a Honvédelmi Minisztérium is érintett az ügyben, ezt azonban a tárca cáfolta. A honvédelmi minisztérium közleményében azt állítja, hogy az egyetemnek sincs köze az ahhoz az ügyhöz, amiben az Nemzeti Nyomozó Iroda eljár.

A rádió szerint több embert is őrizetbe vettek. Ezt hivatalosan még nem erősítették meg.

(Forrás: Index)