Két időszakra lehet osztani a Bajnai-kormány tevékenységét – mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője, aki szerint az első fázisa a 2010-es költségvetés elfogadásáig, vagyis tavaly novemberig tartott.

Ez Szabó Márk úgy véli, ez egy közpolitikailag aktív időszak volt, ám azóta új közpolitikai kezdeményezések nem történtek, és a korábban megígért programból november vége óta szinte semmi nem teljesült.

A Nézőpont Intézet 134 konkrét szakpolitikai ígéretet számolt össze a Bajnai-kormány áprilisi programjában. Az elemző szerint ennek egyharmada nem teljesült, a parlament utolsó ülését követően pedig 46 olyan ígéret maradt, amely végrehajtásra vár.

A nem teljesült ígéreteknek több csoportja van. Az egyikbe azok tartoznak, amelyekről már megszületett a döntés, de a kívánt céllal ellentétes hatást váltották ki – ilyen volt például a MÁV hatékonyságnövelése. Bár a kormány elvont 40 milliárd forintot az államvasúttól, annak több mint 20 milliárdos hitelt kellett felvennie mozdonyvásárlásra.

Külön csoportba tartoznak az elemző szerint azok az intézkedések, amelyek igazságszolgáltatási fórumon akadtak el (pl az Alkotmánybíróság által visszadobott ingatlanadó vagy a családi pótlék adóalapba vonása).

A harmadik csoportba a Sólyom László által bírált intézkedések, a negyedikbe pedig azok tartoznak, amelyeket a kormány úgy oldott meg, hogy kiszervezte más állami és önkormányzati szervekhez. Végül olyan meg nem valósult ígéretei is vannak a Bajnai-kabinetnek, amelyek a szakmai vita szintjéig sem jutottak el (például az új büntetőtörvénykönyv).

(InfoRádió)