A német konzervatív napilap magyar származású szemleírója, Georg Paul Hefty kommentárjában hangsúlyozta: vannak olyan események, amelyek egyszerűen nem kommentálhatók, és ez már önmagában leírhatatlanul fájdalmas. Az oslói támadás, majd az Utoya szigetén végrehajtott vérengzés ezek közé tartozik. Teljes mértékben nyilvánvaló, hogy az ilyen jellegű terrorcselekmények a józan ész kategóriáival nem magyarázhatók. A tettes által elkövetett kettős merénylet sem politikai, sem társadalmi, sem vallási megközelítésből nem értelmezhető. Az egyetlen kategória, amellyel a történtek jellemezhetők, az a téboly – fogalmazott Hefty.

A cikkíró szerint a most elkövetett merényletben, valamint a korábbi, hasonló cselekedetekben mindazonáltal van valami közös. Azok a nyilatkozatok ugyanis, amelyek magyarázatként elhangzottak – legyen szó akár az Izraelben végrehajtott merényletekről, akár az oklahomai vérengzésről, az Egyesült Államok ellen 2001-ben végrehajtott terrorcselekményekről vagy épp a londoni és madridi robbantásokról – csak látszatmagyarázatok az őrületre. Arra, ami egyedül a tettesek számára tűnhet ésszerűnek.

Georg Paul Hefty szerint minden erőfeszítést meg kell tenni annak végiggondolása érdekében, hogy a hasonló merényletek a jövőben miként akadályozhatók meg. Mindez – mint fogalmazott – nem kilátástalan -, amit az elmúlt években Németországban leleplezett merényletkísérletek bizonyítanak. Még ha a sikerre nincs is garancia, az említett cél elérésére két út kínálkozik. A cikkíró szerint az egyik az internet jóval átfogóbb ellenőrzése, a másik pedig a rendőrségi munka állandó javítása.

A Süddeutsche Zeitung más véleményt fogalmazott meg. A lap szerint nem elegendő a tettes elmeállapota felett spekulálni. Ebben az esetben ugyanis rendkívüli az a veszély, hogy a tényleges cselekedet okai egy zavarodott elme homályában teljes mértékben háttérbe szorulnak. A liberális újság szerint minden indok megvan a kettős merénylet politikai indítékainak végiggondolására.

A lap ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a norvégiai kettős merénylet elkövetője az internetre feltöltött manifesztumában „a kultúrmarxizmus és az iszlamizálódás elleni háborúról” beszélt, közvetve pedig arra utalt, hogy egyfajta küldetést teljesít, amelynek célja „a nemzeti megújulás” előmozdítása. Az újság szerint ezek az elképzelések nem újak, egy ideje már a jobboldali populizmus és az iszlámellenesség retorikai repertoárjába tartoznak.

A saját nép elleni támadás, a saját honfitársak meggyilkolása egyfajta „megújulási fantázia” jegyében a szélsőjobboldali terrorizmus jellemvonásai közé tartozik – vélekedett a német liberális napilap, amely szerint a norvégiai merénylőnek áldozatokra volt szüksége ahhoz, hogy manifesztuma olyan üzenetként hasson, amit senki nem hagyhat figyelmen kívül. Mindezt pedig rendkívül komolyan kell venni, és valójában most ez a tét – fogalmazott a Süddeutsche Zeitung.

Legalább nyolcvanan haltak meg az ifjúsági táborban

Mint ismert, legalább 80 ember vesztette életét péntek délután a norvég fővárostól nem messze egy szigeten a Norvég Munkáspárt ifjúsági táborában elkövetett merényletben, amelyben egy magát rendőrnek álcázó férfi válogatás nélkül tüzelt lőfegyveréből a tábor lakóira.

A tájékoztatás szerint még mindig nem biztos, hogy ez a végleges veszteséglista, mert több sebesültnek válságos az állapota, és szombat hajnalban még mindig áldozatok után kutattak az Oslótól északnyugatra fekvő Utoya szigeten és annak partjai mentén.

Egy szemtanú már kora este azt mondta a norvég rádióban, hogy 20-25 holttestet látott a parton, és további tetemeket a vízben. Beszámolók szerint az első lövések eldördülése után pánik tört ki a táborban, és sokan úszva próbáltak elmenekülni a szigetről.

A rendőrség elfogta a tettest, egy 32 éves, „tősgyökeres” norvég férfit, akiről a VG című norvég lap azt írta, szélsőjobboldali nézeteket vall, és akinek a TV2 dán tv-csatorna szerint két lőfegyver volt a nevén, köztük egy puska.

A férfi kihallgatása még tartott a szombat hajnali órákban. A rendőrség abból indul ki, hogy egyedül követte el tettét, és ő helyezte el azt a pokolgépet is, amely két órával a lövöldözés előtt robbant Oslo központjában, a kormány székházánál. A detonációban hét ember életét vesztette, kilencen súlyosan megsebesültek.

V. Harald norvég király szombat hajnalban közzétett üzenetében azt írta, most az a legfontosabb, hogy a norvégok „támogassák egymást” egy ilyen „felfoghatatlan tragédia” után.

Túlélők beszámolói

A gyilkos rendőrruhában volt; odahívta magához a táborozókat, és ezután végzett velük – mondták el a péntek délután a norvég fővárostól nem messze, Utoya szigetén elkövetett vérengzés túlélői.

Az ámokfutó összesen legalább 87 embert ölt meg a szigeten a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának nyári egyetemén és Oslóban, ahol pokolgépet robbantott a kormány székházánál.

Az egyik táborozó, Elise egy megbeszélésről jött ki, amikor lövéseket hallott. Meglátott egy rendőrt, és már azt hitte, biztonságban van, amikor észrevette, hogy a férfi elkezd lőni a fiatalokra, akiket előzőleg odahívott magához. „Először a szigeten lőtte le az embereket, utána célba vette azokat, akik a vízbe vetették magukat” – idézte fel.

A lány a vízparton amögött a szikla mögött kuporgott, amelyen a gyilkos állt. Pánikszerűen hívta telefonon a szüleit, és suttogva mondta el nekik, hogy mi történik. „Azt mondták, ne essek pánikba, minden rendben lesz”. A szülők azt tanácsolták Elise-nek, vegye le élénk színű dzsekijét, nehogy magára vonja a figyelmet. A lány azt mondta, nem tudja megmondani, mennyi idő telt el, mire a lövöldözés abbamaradt.

Egy másik táborozó, Dana Berzingi elmondta, hogy sokan halottnak próbálták tettetni magukat, de a gyilkos, miután az egyik fegyverrel eltalált valakit, a másikkal, egy vadászpuskával még fejbe lőtte áldozatait. A 21 éves fiú, akinek vérfoltok voltak a nadrágszárán, egy halott barátjának a mobiljáról hívta a rendőrséget.

Egy másik fiatal, Emilie Bersaas azt mesélte, amikor meghallotta a lövéseket, berohant az egyik épületbe, és bebújt egy ágy alá. „Egyszercsak nagyon, nagyon közel hallatszottak a lövések, az egyik el is találhatta az épületet, és a szomszédos szobában hangosan sikoltozni kezdtek” – idézte föl a történteket. A lány két órát volt az ágy alatt, mire a rendőrök betörték az ablakot, és kihozták. „Olyan valószínűtlen, hogy ez megtörténhetett, főleg Norvégiában” – mondta.

A rendőrség elfogta a tettest, egy 32 éves, magas, szőke, kék szemű norvég férfit, bizonyos Anders Behring Breiviket, akiről a VG című norvég lap azt írta, szélsőjobboldali nézeteket vall. A férfi kihallgatása még tartott a szombat hajnali órákban.

(MTI)