A Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint nincs veszélyben az állattartás a Hortobágyon. Az FM csütörtöki közleményében a napokban elhangzott ellenzéki állításokra reagált.

„Megtízszereztük az állami területek művelésére jogosult földművesek számát 2010 óta: mára 7000 gazdának adtunk birtoktestet használatba. A Hortobágyon is többen jutottak megélhetéshez, mint ezt megelőzően bármikor. A Hortobágyi Nemzeti Park területén 565 darab birtoktesthez tartozó, 65 780 hektár területre vonatkozóan 762 darab haszonbérleti szerződést kötöttek” – közölte a tárca.

A napokban az LMP drámainak minősítette „a hortobágyi földmutyi következményeit”. A Lehet Más a Politika (LMP) úgy vélte, hogy több tucat hortobágyi gazda nem tud legeltetni, mert az általuk sok éven át bérelt legelőt elvették tőlük, és azokat olyanok kapták, akik többnyire nem tartanak állatot, leginkább csak az uniós támogatás megszerzése volt a céljuk.

A DK pedig közleményében azt írta, ha nincs hol legeltetni, akár 40 000 anyajuh és közel 5 000 marha pusztulhat el a területen.

A szaktárca hangsúlyozza, hogy ezek a híresztelések hamisak, mivel Hajdú-Bihar- és Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 30 ezer birka van. „Aki 40 ezer hortobágyi birka legelőhiány miatti pusztulásáról beszél, az valótlanságot állít” – fogalmaztak.

Az FM szerint az sem igaz, hogy 5000 szarvasmarha is elpusztulhat, ugyanis „e téren korlátlan kereslet jellemzi a piacot”. 

Megjegyzik azt is, „ahol föld van, ott vita is van”. Minden pályázati rendszernek vannak nyertesei és vesztesei, nem nyerhet minden igénylő, hiszen a magyar termőterületek mintegy tíz százaléka állami tulajdon. Ezért a Földet a Gazdáknak Program minden birtoktestére 3-4-szeres túljelentkezés volt – áll a közleményben.

MTI