Rendkívüli intézkedések léptek életbe a napokban a fakitermelés területén. Miért volt szükség a sokak nemtetszését kiváltó könnyítések bevezetésére? 
– Az elhúzódó orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki Európában. Brüsszel is elismerte, hogy nincs elég gáz, a gázfogyasztás csökkentésére kéri a tagállamokat. Egész Európa próbál a gáz helyett más tüzelési módokat találni. Magyarországon is energia-vészhelyzet van érvényben, és rendkívüli intézkedések szükségesek a magyar családok biztonságos energiaellátása érdekében. Ezért meg kell teremteni azt a lehetőséget is, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek a családok. Az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítására enyhítette a fakitermelés szabályait. 

Hirdetés

Azt azonban le kell szögezni, hogy az említett kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült. A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani. Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik.

– A természetvédelmi szervezetek által leginkább támadott pontja a rendeletnek az, hogy csökken a fakitermelésre vonatkozó tilalmi időszak. Mi indokolta ezt a lépést?
– Azzal, hogy az aszály miatti kemény talajon már augusztusban megkezdődhet a faanyag szállítása, egy-két hetet nyerhetünk. Az intézkedés emellett lehetőséget nyújt arra is, hogy az enyhe telek miatt puha, nem terhelhető talajt az eredetileg előirányzott időszakban jobban kíméljék a gazdálkodók.
További engedményeket is tettünk az erdőgazdálkodóknak. Megteremtettük a lehetőségét annak, hogy az akácosok esetében a védett területeken elhalasszák a területek mesterséges felújítását. Ezáltal a társaságok könnyebben hozzá tudnak jutni az akáctűzifához. Ez azt jelenti, hogy az akácosok természetes módon ­megújíthatók, ezeken a területeken átmenetileg újra akácerdők növekednek. Ugyancsak az ültetvényszerű akácosok kitermelését segíti, hogy csökkenthető a vágásérettségi kor, vagyis például negyven helyett harminc év után már termelhető az akác.

A teljes interjú IDE kattintva tekinthető meg.

Korábban írtuk