Novák Irén az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban elnevezésű rendezvénysorozat kaposvári, táncművészeti gálaműsorának megnyitóján hangsúlyozta: Magyarország már 1100 éve járul hozzá a kontinens szellemi, tárgyi gyarapításához, és húsz esztendeje csatlakozott az egykor erre az örökségre alapított közösséghez.

Hirdetés

Ezért indították útjára a KIM támogatásával a programsorozatot, amelynek üzenete az, hogy Magyarország örömmel és önként vállalja a nemes küldetést, „hiszünk az évezredes értékeinkben, és abban, hogy Európának ezekre alapozva van jövője” – jelentette ki.

A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy Magyarország július 1. óta az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. Meggyőződésünk, hogy ez a félév lehetőség arra, hogy bemutassuk, milyen felbecsülhetetlen értékekkel gyarapította országunk Európát és a világot – mondta. Hozzátette: rávilágíthatunk azokra a szellemi és tárgyi értékekre, amelyekkel Magyarország hozzájárult közös örökségünkhöz, és alkalmunk nyílik tudatosítani, hogy ezeket nemcsak gyarapítani szeretnénk, hanem missziót vállalva, őrizni is.

„Hisszük, hogy Európában egyre többen látják úgy, hogy a hagyományok életben tartása és a múlt tisztelete nélküli lét nem vezet sehová”

– fogalmazott Novák Irén.

Úgy vélte, a magyar városok és a hazai kulturális intézmények átérzik a történelmi pillanat jelentőségét, és felelősséget vállalnak.

Hozzátette, Kaposvár erős oszlopa a nemzeti kultúrának, ahol a hagyományok őrzése a mindennapi élet része. A programsorozat a Miénk a város fesztivál keretében tökéletesen jeleníti meg a magyar kultúra páratlan gazdagságát – emelte ki.

A tánc nyelvén című előadásban megjelenik a művészet lényege, a kreativitás, az alkotómunka varázsa – jegyezte meg Novák Irén, aki köszöntötte a színpadra lépett, 75 éves Somogy táncegyüttest is.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház vezetője ismertette, a gála záró darabját öt magyar koreográfus – Bozsik Yvette, Velekei László, a Győri Balett, Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója, Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett vezetője és Topolánszky Tamás, az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatának vezetője – írta. A Karöltve című kompozíciót helyi táncosok adták elő.

A műsorban a Somogy zenekar közreműködésével a Somogy táncegyüttes mellett az Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola táncosai adtak elő többek között rábaközi, kalotaszegi, bukovinai táncokat, a Nita Dance Club börleszk és hip-hop darabokat mutatott be.

Korábban írtuk