„Megérkeztem a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozójára, Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel elnökök meghívására” – írta bejegyzésében Novák Katalin, emlékeztetve: a B9-ek – azaz a négy visegrádi ország, a három balti állam, valamint Románia és Bulgária – közötti konzultációt hét éve Lengyelország és Románia kezdeményezte, hogy a NATO régiónkban lévő tagállamai egységes képviseletet kapjanak a szövetségben.

Hirdetés

A köztársasági elnök kiemeli: a mai államfői csúcson van miről beszélni, közös válaszokat kell találni a szomszédunkban zajló háborús kihívásokra. „A biztonság és a béke az elsőt” – hangsúlyozta az államfő.

Novák Katalin pénteken felszólal a B9-konferencia plenáris ülésén, este pedig Klaus Johannis elnökkel lesz négyszemközti megbeszélése Bukarestben.

Megkezdődött a Kelet- és közép-európai NATO-tagállamok államfői értekezlete Bukarestben

A balti államok, a visegrádi országok, valamint Bulgária és Románia biztonságpolitikai egyeztetését Románia és Lengyelország kezdeményezte 2014-ben, a Krím-félsziget orosz annektálását követően, annak érdekében, hogy közösen szorgalmazzák a NATO keleti szárnyának megerősítését.

Korábban írtuk

A mostani csúcstalálkozót is Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel államfő hívta össze, az ukrajnai háború miatt. Céljuk nem változott: azt szeretnék, hogy a B9-ek egységesen lépjenek fel a keleti szárny biztonságának megerősítése érdekében a NATO június 28-30-án Madridban tartandó csúcsértekezletén.

Novák Katalin magyar köztársasági elnököt és a csúcs többi résztvevőjét a B9-csúcs két házigazdája, a román és a lengyel államfő fogadta a bukaresti elnöki hivatalban. Az eredetileg Romániába várt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a betegsége miatt csak online tud bekapcsolódni a tanácskozásba.

A B9-ek egyeztetésén Novák Katalin is felszólal. A köztársasági elnök bukaresti munkalátogatásának programjában kétoldalú megbeszélések is szerepelnek.