Fotó: ShutterStock.com/Javidestock
Hirdetés

Megállapodott az Egyesült Államok kormánya a Moderna és a Pfizer gyógyszergyárral egy stratégiai vakcinakészletről, amely a madárinfluenza ellen nyújt majd védelmet. A H5N1 törzs ellen már létezik oltóanyag, de a Covid-19 járvány alatt ismertté vált két nagy gyógyszergyár már egy ideje kísérletezik az mRNS technológiás madárinfluenza-vakcinával is.

Ha a kísérleti fázis véget ér, Washington elsőként tehet szert jelentős stratégiai vakcina-készletre.

Közben az Európai Bizottság 40 millió adag madárinfluenza elleni vakcinára szerződött az ausztráliai központú CSL Seqirus gyógyszergyárral 2028-ig. Brüsszel első körben 665 ezer adag oltóanyagot rendelt, a vakcina a madárinfluenza bármely törzsével szemben védelmet nyújt.

A következő világjárványra való készülődés azért meglepő, mert a madárinfluenza jelenleg nem terjed emberek között, az elmúlt időszakban három ember fertőződött meg, de ők is fertőzött állatokkal érintkeztek, így kapták el a betegséget.

Korábban írtuk

A legújabb világjárvány az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) is fontos téma, ahol hónapok óta előkészítés alatt van egy globális pandémia-megállapodás, amelyről továbbra sincs megegyezés, mivel Kína és más nagyhatalmak az intézkedéseket önkéntes alapon fogadnák el, míg a WHO a nemzeti törvényeket felülíró, kötelező érvényű eljárásrendet akarna elfogadtatni.

A madárinfluenza a világ minden táján ismert betegség, amely madarak között terjed. Elsősorban vadmadarak terjesztik, leginkább az őszi és tavaszi időszakban a vándormadarak jelentenek veszélyt a baromfiállományra. Hazánkban is rendszeresen felüti a fejét a vírus, ekkor az érintett baromfiállomány megsemmisítésével tudják elkerülni az állattartók a további terjedést. A nem fertőzött állományoknál pedig a hatóságok a zárt tartást rendelik el.

A madárinfluenza H5N1 törzse most a meghatározó vírustörzs, amely nem terjed emberek között, sőt, fertőzött állat is csak néhány esetben fertőzött meg eddig embert, közvetlen érintkezés során.

A vírus mutációjával kapcsolatos aggodalmakat ugyanakkor jelentősen felerősítette, hogy az Egyesült Államokban már nem csak a szárnyasok között terjed a vírus, de a szarvasmarhákat is fertőzi a betegség. A szarvasmarhatelepeken pedig már egymást is megfertőzik az állatok, ezért az amerikai járványügy (CDC) több óvintézkedést is bevezetett.

Washington három esetről számolt be eddig, amikor a szarvasmarhatartók is megfertőződtek a vírussal. Egyiküknek sem voltak súlyos tüneteik, szemirritáció és kötőhártya-gyulladás volt a madárinfluenza okozta betegség legfőbb tünete.

Éppen ezért is különös, hogy az amerikai kormány és az Európai Bizottság miért készül újabb világjárványra, és az is figyelemre méltó, hogy a nagy gyógyszergyárak miért sietnek a madárinfluenza ellen védelmet nyújtó mRNS vakcinák fejlesztésével, miközben most is léteznek fehérjealapú oltóanyagok a legtöbb vírustörzs ellen.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.