Balsai István a választási visszaélésekről

Balsai Istvánt 1998 és 2002 után harmadszor választották meg a budapesti II. kerület országgyűlési képviselőjének. A fideszes politikus posztjának megszerzéséért mindent megtett szocialista ellenfele, Horváth Csaba kerületi polgármester. Az Antall-kormány igazságügy-minisztere saját bőrén tapasztalhatta, hogyan harcol egy egyre magasabbra törekvő fiatal MSZP-s politikus.

– Horváth Csaba sokat tett a győzelemért, mégsem sikerült nyernie…

– Ha nem én lettem volna a szenvedő fél, akkor is elítélném azt a fajta kampányt, amelyet Horváth Csaba – polgármester létére – folytatott ellenem. Hasonló eszközökkel, tudomásom szerint, egyetlen más szocialista polgármester sem élt, pedig többen is indultak közülük képviselőjelöltként. Egyrészt az ország más pontjaihoz hasonlóan itt is előfordultak olyan szórólapok, amelyek arról igyekeztek meggyőzni a választópolgárokat, hogy csak egy jelöltre, a szocialista indulóra – esetünkben Horváth Csabára – lehet voksolni. Másrészt pedig ordas eszmék képviselőjeként igyekeztek démonizálni engem. Bár nincs bizonyítékom rá, hogy az MSZP vagy az SZDSZ csinálta, mindenesetre felbukkant a kerületben egy olyan szórólap-hamisítvány, amely „Védjük meg a magyar vért – Balsai a mi emberünk!” felkiáltással kezdődik, s a Harmadik Út logója szerepel rajta. A Jobbik és a MIÉP kerületi szervezete is elhatárolódott a szövegétől. Aztán pár nappal később a Fiatal Baloldal szintén a MIÉP-hez való kötődésemet bizonygató szóróanyaggal jelentkezett, azt állították, hogy egzisztenciális okokból léptem át a Fideszből az MDF-be, s igazából a MIÉP-et akarom képviselni az Országgyűlésben. Mindezt pedig a Demokratában megjelent interjúm egy részletével igyekeztek bizonyítani.

– Mi szerepelt ebben az idézetben?

– Az, hogy a nemzeti radikális szavazókat is képviselem a parlamentben. A hangsúly valójában az „is” szón van, mert azt gondolom, a MIÉP támogatói éppúgy teljes jogú állampolgárok, mint az MSZP-sek, vagy éppen a munkáspártiak, s nem tehetek különbséget az emberek között attól függően, hogy hasonló-e a világnézetünk az enyémhez vagy sem.

– A II. kerület arról volt híres, hogy mindig magas volt a részvétel a választásokon. Ezúttal azonban kevesebben mentek el, mint két héttel korábban.

– Ez számomra is meglepetés volt. Úgy gondolom, mindez köszönhető a Horváth Csaba-féle rosszindulatú kampánynak is. Amit még nem említettem az eszközei közül – egyik levelében azt írta, mivel a Fidesz ellenzékben lesz, így minden rám adott szavazat elvész. Épp az alacsony részvétel okán különösen nagy szó, hogy magabiztosan tudtam nyerni. Ezúton szeretném megköszönni munkatársaim és a fideszes aktivisták segítségét és a választók újbóli bizalmát.

– Visszatérve a választási csalásokra: Schmitt Pállal és Szájer Józseffel együtt nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak az úgynevezett szavazólapminták kapcsán. Ennek lett valami visszhangja?

– Azt hiszem, a legfontosabb célt elértük: miután a nyilvánosság elé léptünk, gyorsan felhagytak ezzel a módszerrel. Kerületemben jó néhányan nem kaptak választási értesítőt, valószínűleg azért, mert nem akarták kiküldeni a szocialista szórólappal öszszecsomagolt változatot, hogy ne nyújtsanak újabb támadási felületet.

– Orosz megfigyelők érkeztek a második fordulóra. Mi a véleménye erről?

– Meghökkentőnek tartottam és tartom a mai napig. Nem akarom kétségbe vonni az orosz választási megfigyelők hozzáértését és jó szándékát, de azért több mint furcsa, hogy egy jogállamiság szempontjából mögöttünk kullogó állam küldjön megfigyelőket a magyar választásokra. Persze sok vizet nem zavartak, de azért ne felejtsük el, hogy orosz megfigyelők a fehérorosz választások kapcsán is mindent jogszerűnek találtak, pedig hallottuk a sajtóhíreket néhány héttel ezelőtt… A hivatalos indoklás szerint az oroszok az EBESZ megfigyelői helyett érkeztek. Ennek kapcsán megjegyzem, számomra furcsa az EBESZ álláspontja is, mert míg Magyarországról azt mondták, hogy 16 évvel a rendszerváltoztatás után biztos lábakon áll a demokrácia, így nincs szükség a jelenlétükre – és nincs is erre kapacitásuk -, az olaszországi voksolásra azért elmentek. Holott ott nem 16 éve van demokrácia.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy a Fidesz a szavazatok újraszámolását, esetleg a voksolás megismétlését kéri egyes körzetekben a visszaélésgyanús esetek miatt?

– Az biztos, hogy egyszázalékos különbség alatt mindenképpen újra kell számolni a szavazatokat, egészen addig, amíg kétszer ugyanaz az eredmény ki nem jön. Egy százalék feletti különbségnél pedig kérni lehet az újraszámolást. Hétfőn este készül ez az interjú, eddig nem tudok arról, hogy bárhol újraszámolást kért volna a Fidesz.

– Úgy látják, nem lenne értelme?

– Az egészen bizonyos, hogy rengeteg gyanús esemény, illetve jogszabálysértés történt, azonban tudomásul kell vennünk, hogy ezek az esetek érdemben nem befolyásolták az országos eredményt. A Fidesz feladata most nem elsősorban az, hogy megkérdőjelezze a koalíció győzelmét, inkább arra kell megoldást találnunk és stratégiát kialakítanunk, hogy a következő választásokon nyerni tudjunk.

Bándy Péter