A Fidesz elnöksége úgy értelmezi az EP-választás eredményét, hogy annak értelmében az emberek megvonták a bizalmat a Magyar Szocialista Párttól – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, ilyenkor a demokráciában ki kell írni a mielőbbi új választást.

A polgári párt elnöke ismertette azokat a követeléseket, amelyeket nyílt levélben juttatnak el a szocialistákhoz. Ebben többek között a privatizációs eljárások azonnali felfüggesztését és a privatizáció leállítását, az ingatlanadó bevezetéséről szóló törvényjavaslat azonnali visszavonását is követelik. További kívánalomként fogalmazták meg, hogy külföldről felvett hitelekből ne támogassanak bankokat. A Fidesz elnöke itt megjegyezte, sürgős, illetve azonnali vizsgálatot lát szükségesnek annak kiderítésére, miként kerülhetett a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány közötti szerződés májusi módosításakor a dokumentumba a vagyonadó bevezetése. Ezért a tárgyalási jegyzőkönyvek megismerhetőségét szintén indítványozni fogják – tette hozzá. A levél további követeléseket tartalmaz az új polgári törvénykönyv törvényjavaslatára, a közigazgatás és az oktatási rendszer átszervezésére vonatkozóan. A megfogalmazott elvárások között van, hogy vessenek véget bukott pártpolitikusok állami intézményekbe történő "ejtőernyőztetésének". A levél arra is felszólítja a címzetteket, hogy azonnal állítsák le a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi cégének alapítási folyamatát.

Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva elmondta, úgy véli, amit meghirdetett az megvalósult: "egy a tábor, egy a zászló". Rámutatott, hogy nem kell kötniük semmilyen kompromisszumot, koalíciót se jobbra, se balra. Mint megfogalmazta: "a mi táborunk egy és egységes és többet foglal magában, mint az ország fele". Úgy látja, a szocialistákra és a Jobbikra általában nehéz helyzetben lévő, elkeseredett emberek szavaztak. "Én ezekhez az emberekhez beszélek, és ezek előtt az emberek előtt mindig minden kapunk nyitva van" – hangsúlyozta. Az ő problémáikra, csak a Fidesz tud megoldást nyújtani.

Lendvai: A kormányváltásnak nincs parlamenti többsége

A kormányváltásnak nincs parlamenti többsége, ebben a kérdésben az MSZP álláspontja változatlan – jelentette ki Lendvai Ildikó az MSZP elnöke szerdai tájékoztatóján, amelyen a Fidesz elnökének szerdai levelére reagált.

A privatizáció leállításával kapcsolatban az MSZP leszögezi, hogy nem herdálják a közvagyont, a vagyonadó pedig szerintük a munkavállalók helyzetének könnyítését teszi lehetővé. Lendvai elmondása szerint az IMF-hitelből a kormány nem a bankokat támogatja, hanem rajtuk keresztül a vállalkozások megerősítését és a devizahiteles családok megvédését.

A polgári törvénykönyv kapcsán a válaszlevél kiemeli, hogy ebben a témában jelenleg is ötpárti egyeztetés zajlik. Az oktatási rendszert az MSZP sem szeretné átalakítani, az állami intézményekben szerintük nem bukott politikusok, hanem szakemberek dolgoznak, a Déli Áramlat gázvezetékre pedig – írják – szüksége van Magyarországnak.

A Fidesz elnökségének levele az MSZP elnökségéhez

Levelet küld az MSZP elnökségének a Fidesz elnöksége, amelyben világossá teszik: az európai parlamenti (EP) választást úgy értelmezik, hogy az emberek megvonták a bizalmat a szocialista párttól, ilyenkor pedig egy demokráciában ki kell írni az új választást.

Tisztelt Elnök Asszony, tisztelt Elnökség!

Az elmúlt hétvégén a magyar emberek megvonták a bizalmat a szocialista kormánytól. Magyarország felemelte a hangját, és világossá tette, hogy változást akar. Az emberek döntöttek: nem mehetnek tovább úgy a dolgok hazánkban, ahogyan eddig.

A választáson világossá vált, hogy az emberek meg akarják nyitni a remény fejezetét, azonban Önök, szocialisták meg akarják akadályozni ezt.

A Magyar Szocialista Párt már több alkalommal is semmibe vette az emberek akaratát, most azonban eljött az ideje, hogy végleg félreálljanak a változás útjából.

A magyar emberek döntése alapján felszólítjuk a szocialista kormányt, hogy azonnal távozzon, és tegye lehetővé a minél előbbi országgyűlési választásokat.

Követeljük a Magyar Szocialista Párttól, hogy az országgyűlési választásokig

– a szocialista kormány állítson le minden privatizációs eljárást és fejezze be a közvagyon elherdálását,

– vonja vissza az ingatlanadó bevezetéséről szóló törvényjavaslatot,

– a külföldről felvett hitelekből ne támogasson bankokat,

– vonja vissza az új Polgári Törvénykönyvről szóló törvényjavaslatot,

– vonja vissza a közigazgatás átszervezéséről szóló törvényjavaslatot,

– állítson le minden átszervezést az oktatási rendszerben,

– vessen véget bukott pártpolitikusok állami intézmények élére történő ejtőernyőzésének, és

– állítsa le a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi cégének alapítási folyamatát.

Felszólítjuk a Magyar Szocialista Pártot, hogy az országgyűlési választásokig hátralévő időszakban tartózkodjon az állami erőszakszervezetek – titkosszolgálatok, rendőrség, hadsereg – politikai célokra való felhasználásától.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöksége nevében:

Orbán Viktor elnök

(orbanviktor.hu, hirtv.hu, fidesz.hu)