A legfőbb pontok között szerepel – ahogy azt Alex Salmond skót kormányfő már korábban jelezte -, hogy Skócia a függetlenség elnyerése után is elismerné alkotmányos államfőjének a mindenkori brit uralkodót, és megtartaná fizetőeszközeként a fontot.

Ez utóbbi kérdésben ugyanakkor éppen a Fehér Könyv nyilvánosságra hozatalának előestéjén bontakozott ki vita a brit és a skót kormány között. London ugyanis egyértelművé tette, hogy elszakadás esetén Skócia nem alakíthatna automatikusan valutauniót az Egyesült Királysággal. Alistair Carmichael, a brit kormány Skócia-ügyi minisztere a Financial Times hétvégi kiadásának nyilatkozva egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy függetlenné válása esetén Skócia kizárná-e magát a sterlingövezetből.

Előzőleg George Osborne brit pénzügyminiszter is „igen valószínűtlennek” nevezte, hogy Skócia megtarthatná a fontot, ha elszakad az Egyesült Királyságtól.

A font elvesztése egyben azt is jelentené, hogy Skócia nem tudhatná majdani új fizetőeszköze mögött a Bank of England – a brit jegybank – monetáris eszköztárát.

A kedden ismertetett Fehér Könyv más igen jelentős potenciális érdekütközések kockázatát is felveti. Hivatalosan megerősíti ugyanis a skót kormány már korábban bejelentett tervét, amelynek alapján a független Skócia területén és felségvizein nem telepíthetők nukleáris fegyverek. Az önálló brit nukleáris csapásmérő erőt hordozó Trident tengeralattjáró-flotta támaszpontja mindazonáltal jelenleg Skóciában van.

A Fehér Könyv szerint a Trident flottát a függetlenség elnyerése után megalakuló új skót kormány első parlamenti időszakában el kell távolítani Skóciából. A tervek szerint Skócia a függetlenség első tíz évében 15 ezer fős saját reguláris hadsereget szerelne fel, és ezt ötezer fős tartalékos állomány egészítené ki.

A tervezet még arról is intézkedik, hogy a brit közszolgálati média, a BBC helyett 2017-től saját skót közszolgálati média jönne létre, Scottish Broadcasting Service (SBS) néven. Ennek jelentősége abban áll, hogy a BBC nagy-britanniai szolgáltatásait teljes egészében a kötelezően minden brit háztartástól behajtott előfizetési díjakból finanszírozzák, és ebből a megfontolásból a BBC reklámokat soha nem sugárzó hazai változatának műsorai külföldön nem foghatók.

Alex Salmond kormányfő, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője tavaly januárban hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány 2014. szeptember 18-ára írta ki. A brit és a skót kormány tavaly októberben aláírt megállapodása alapján a népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

A függetlenné válást pártoló választók ugyanakkor a legutóbbi felmérések tanúsága szerint egyelőre nincsenek többségben, és az unió fenntartása mellett kampányoló, Better Together (Jobb együtt) nevű szövetséget egy komoly közmegbecsültségnek örvendő veterán skót politikus, Alistair Darling volt brit pénzügyminiszter vezeti.

(MTI)