Közérdekből nyilvános adat a rektorok fizetése – mondta az InfoRádiónak Jóri András adatvédelmi biztos. Az ombudsman kifejtette. az adatvédelmi törvényben található rendelkezés szerint közfeladatot ellátó személy ezen feladatával összefüggő személyes adata nyilvános adatnak minősül, így a fizetés is.

Jóri András szólt arról is, hogy az adatot kezelő szervnek, vagyis az oktatási intézménynek és az oktatási tárcának is nyilvánosságra kell hoznia a rektorok fizetését és egyéb juttatását.

Az adatvédelmi biztos hozzátette: annak tisztázására indított vizsgálatot, hogy ez az állásfoglalás kiterjeszthető-e az alapítványi, egyházi és magánegyetemekre.

Az InfoRádió két héttel ezelőtt arról számolt be, hogy a gödöllői Szent István Egyetemen folyó „esztelen pazarlás” megfékezését kérték Hiller Istvántól az intézmény oktatói és kutatói. Az oktatási miniszternek küldött levélben a rektor többmilliós havi fizetését és tízmilliót meghaladó féléves jutalmát állították szembe a tanszékek filléres gondjaival és a döntések hiányában megrekedt programokkal.

(InfoRádió)