A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy Magyarország vegyen részt egy közös, európai, menekültügyi politika kialakításában és végrehajtásában.

Niedermüller Péter DK-alelnök szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, jelenleg a menekültügy az egyik legmegosztóbb téma az EU-n belül, és a következő éveknek a migráció lesz az egyik legfontosabb és legmeghatározóbb témája. Hozzátette, ez egy olyan globális kihívás, amelyet nemzetállami kereteken belül nem lehet megoldani.

Az EP-képviselő kiemelte, a Demokratikus Koalíció nem hisz abban, hogy kerítésekkel, elzárásokkal és egyéb kirekesztő intézkedésekkel meg lehetne állítani a folyamatot. A DK szerint egy nyitott, szabad, befogadó európai társadalomra lenne szükség – mondta Niedermüller Péter.

Felhívta a figyelmet: mindez nem azt jelenti, hogy korlátlanul és ellenőrizetlenül akarják beengedni a menekülteket, az EU-politikája ugyanis megkülönbözteti azokat, akik valóban védelemre szorulnak és azokat, akiket vissza kell küldeni a hazájukba.

MTI