Habis László, a vendéglátó város fideszes polgármestere Gárdonyi Gézától idézte Dobó István esküjét: „a falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében. Ne mondhassa azt ránk a jövendő nemzedék, hogy azok a magyarok, akik itt éltek, nem érdemelték meg a magyar nevet. Azért hívattam össze kegyelmeteket, hogy mindenki számot vethessen magával.”

A trianoni szétdarabolás ellenére a magyarság megőrizte önmagát, a Kárpát-medencében olyan nemzet él, amelyet közös értékek és közös gondolkodás köt össze, a földrajzi, állami és jogi széttöredezettség ellenére is – fogalmazott a polgármester. A nemzetrészek összetartozásának fontos pillére lett a magyar állampolgárság megszerzésének könnyített lehetősége – fűzte hozzá.

Mezei János, Eger testvérvárosának, Gyergyószentmiklósnak a polgármestere azt hangsúlyozta, hogy amit egykor elvett a sors dédapáiktól, azt most nekik adta vissza. Gyermekeiket eddig is úgy nevelték, hogy megőrizzék identitásukat, és immár jogilag is magyarok lettek – emelte ki. Sándor László, Zetelaka korábbi polgármestere pedig arról szólt: senki nem nevezheti már hazátlannak őket, hiszen hivatalos okiratuk van arról, hogy Magyarország állampolgárai.

Az Országgyűlés tavaly május 31-én döntött úgy, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4. a nemzeti összetartozás napja.

(MTI)