Az eddigi legerősebb nyitónapon a Scooterre, majd a többi, csaknem 200 fellépőre: a Slayerre, a Guano Apesre, a Mastodonra, a stand up comedysekre mintegy nyolcvanötezren voltak kíváncsiak. Szombaton a 30Y a fesztiválozókat is a színpadra hívta virtuálisan, a hatalmas záró koncertet a Kosheen adta. A tizenkettedik Hegyalján, tökéletes fesztiválidőben, bemutatkozott az új helyszín, a világzenés MR2 Furmint Klub és a fesztiválkártya – tájékoztatták a szervezők vasárnap az MTI-t.

A programsorozaton a külföldi és a hazai fellépők sem tétlenkedtek, és az időjárás is „kegyes volt a világörökségi területen, így semmi sem zavarta a rendezvényt. A Hegy’ új helyszíne, az MR2 Furmint Klub a Genesis gitárosával kiegészült Djabéval, a Kerekes Banddel, a Csík Zenekarral, a fesztiválon klipet forgató Firkinnel mutatkozott be. A hegyaljások a nép- és világzenét legalább annyira szerették, mint a Borfalu különleges kínálatát. A régió legjobb borászai kínálták a furmintokat és a szamorodnikat a RE:pohár itt debütáló boros (talpas) változatában.

A Zöld Fesztivál minősítéshez hűen idén is a környezettudatosság jegyében zajlott az esemény. Az elmosható, visszaváltható poharaknak és söröskorsóknak köszönhetően a Hegy’en idén is jelentősen kevesebb hulladék keletkezett, mint a RE:pohár bevezetése előtt. Az új, talpas boros RE:poharaknak, no meg a sörös változat népszerűségének köszönhetően a felére csökkent a szemét mennyisége.

Emellett a résztvevők az Alkotópont iparművészeinek segítségével a négy nap alatt csaknem ezer ajándéktárgyat készítettek sörös dobozokból. Fülbevalók, nyakláncok, táskák, övek, hajtűk, virágok formájában keltek új életre a kiürült bádogok. Idén a műsorfüzet előállítása is kevesebb környezeti terhelést okozott, mert a szervezők a szokásosnál kevesebbet készítettek és a hiányzó mennyiséget idén a Hegyalja 2011 mobilalkalmazás pótolta.

A fesztiválon – amelynek területe ebben az évben három hektárral nőtt – mintegy másfélezren dolgoztak – szervezők, fellépők, stb. – a pótkempinget már kedden meg kellett nyitni a látogatók előtt. A rendezvény az elmúlt 12 év alatt a fiatalok legmozgalmasabb nyári találkozójává vált. A külföldi fellépők mellett a legjobb hazai muzsikusok, a legviccesebb stand-uposok és a legkiválóbb borászok is színesítették a programkínálatot. A megzenésített nyaralás ráadásul különleges helyszínen, Tokaj és Rakamaz határában, a Tisza partján várta a szórakozni vágyókat.

(MTI)