A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség nyomozás megindítására utasította a nyírbátori rendőrkapitányságot a napokban, Veres János pénzügyminiszter fiainak büfébotrányával összefüggésben.

Kovács András megyei főügyész tájékoztatása szerint kényszerítés bűncselekmény kísérletének alapos gyanúja miatt utasították nyomozásra a rendőrséget, egyelőre ismeretlen elkövető ellen. Emlékeztetett, korábban egy magánszemély tett feljelentést zsarolás és más bűncselekmények gyanújával a nyírbátori rendőrkapitányságon, amelyet szeptember 13-án arra hivatkozva utasítottak el, hogy nem történt bűncselekmény.

Azonban a feljelentést elutasító rendőrségi határozat ellen a feljelentő panaszt tett, amely a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségre került. Kovács András főügyész elmondta: részben megváltoztatták a nyírbátori rendőrkapitányság határozatát, és a tavalyi, fojtogatásig fajuló események miatt nyomozást rendeltek el, viszont az idei cselekményekkel kapcsolatban helybenhagyták a feljelentést elutasító határozatot. Ismert, a Veres János pénzügyminiszter két fiához köthető Tér-Kapcsolat Alapítvány tavalyi és idei nyári nyírbátori rockfesztiválján az egyik büfést megpróbáltak „együttműködésre” bírni.

A fesztivál helyszínén érvényes működési engedéllyel és bérleti szerződéssel rendelkező vendéglátóstól a Veres fiúk – alapítványuk számára – több százezer forintot követeltek a működés engedélyezéséért. A büfés nem engedett, ezért Veres János gyerekei az MSZP-hez szoros szálakkal kötődő In-Kal Security embereivel lehetetlenítették el a nekik nem tetsző vendéglátóegység működését.

A két eset közül az ideiről rejtett kamerás felvétel is készült, amelyen a miniszter egyik gyermeke, Veres Gábor és a megzsarolt büfés beszélget. Ezen elhangzik: tavaly Tokai Tibor – a Veres fiúk jó barátja és a fesztiválon működő legnagyobb vendéglátóhely tulajdonosa – úgy adott nyomatékot fenyegetésének, hogy a pénzügyminiszter Veres Tamás nevű fiának tudtával fojtogatni kezdte a versenytárs büfé tulajdonosát.

A főügyészség tehát a tavalyi fojtogatás miatt rendelt el nyomozást, viszont a Veres fiúk zsarolási módszereket idéző verbális fenyegetőzése vagy az In-Kal – jogi szakértőink szerint szintén bűncselekménygyanús – fellépése miatt nem. A Tér-Kapcsolat Alapítvány internetes honlapjáról kiderül: a szervezet működését, illetve magát a Veres-féle rockfesztivált támogatta az MSZP Baja Ferenc által irányított Táncsics Mihály Alapítványa, a szocialista irányítású nyírbátori önkormányzat és a Veres tésztagyárát bérlő, milliárdos állami támogatásban részesült Coloplast Zrt. is.

(MNO)