Okés lesz a közétkeztetés
A budaörsi Besztercán János és Friedrich Gergő alkotta csapat nyerte az Év Közétkeztetője díjat.A budaörsi Besztercán János és Friedrich Gergő alkotta csapat nyerte az Év Közétkeztetője díjat az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége együttműködésével megszervezett OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyen.
A győztes menü
A múlt hétvégén a Budapesti Gazdasági Egyetem tankonyháján lezajlott megmérettetésen legjobbnak ítélt duó – amely 12 kétfős csapat közül bizonyult a legjobbnak – kelkáposztakrémlevest kínált fűszeres burgonyagombóccal, emellett csirkecombroládot parajjal töltve, medvehagymamártással, puliszkatortát brindzával és kápiapaprikával, valamint kölesből készült almás házirétest.
A Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke fővédnökségével megrendezett verseny célja, hogy a realitásokhoz igazodva fogásonként és adagonként nettó 350 forintos alapanyagköltségből hagyományos összetevőkből, részben megszokott ízekkel, mégis innovatív, újszerű, ízletes és egészséges ételeket eredményező receptúrák megalkotására ösztönözzék a közétkeztetés résztvevőit. A szervezők meggyőződése szerint a mostani vetélkedés során megszületett csapatonként 3, tehát összesen 36 fogás a fejlődés első állomása.
– Célunk volt, hogy olyan receptúrák szülessenek, melyek megfelelnek a hazai valóságnak és valóban beépíthetők a mindennapokba. Azt látjuk, hogy erre a közétkeztetésben dolgozóknak szükségük van, ugyanis az élelmezésvezetők többsége már így is túlterhelt, így pedig nincs idejük vagy erejük új, korszerű receptúrákon dolgozni – mondta köszöntőjében az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke. Asztalos István – aki egyben az Oldalas című szakmai magazin főszerkesztője is – emlékeztetett, hogy a kormány kiemelten odafigyel az ágazatra, a szociális gyermekétkeztetésre fordítható összeget például 29-ről 79 milliárd forintra emelte. Hozzátette, azt is meg kellene határozni, hogy mekkora az a minimális összeg, amelynek étel formájában valóban a tányérra kell kerülnie, ez ugyanis ugrásszerűen javítaná a közétkeztetés színvonalát, minőségét. Ennek érdekében a hagyományokra épülő megújulás jegyében rendezett OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt is újra megrendezik jövőre.