Agostyán, a természetes életmód kegyhelye

Hazai tájakon is van elég fölfedezésre váró szépség és érték. Az egyre drágább külhoni utak hűsítő tengerekhez mára megfizethetetlenné váltak, különösen a gyermekes családok számára. Sebaj, hazánkban is van sok élményt adó hely, amellett napjainkból hiányzó értékekkel is megismerkedhetnek.

Nemrég kirándulásra indultunk a Gerecsei Tájvédelmi Körzetbe. Közel van a fővároshoz és gyönyörű úton közelíthető meg, de nem autósztrádán. Viszonylag jó, kevéssé hepehupás országút vezet a ma is csodálatos tájon át, megbúvó, tiszta falvakat érintve. Úticélunk az Agostyánban létrehozott ökofalu megtekintése volt; a hely pontos neve Ágoston-liget.

A Természetes Életmód Alapítvány – az ökofalu gazdája – kiemelten közhasznú szervezet. Több évi előkészület után 1993-ban a Magyar Humánökológiai Társaság és két magánszemély hozta létre, még az élő legendának számító Gyűrűfű, Visnyeszéplak, Drávafok, Galgafarm, Gömörszőlős példáját követve. Az alapítvány hitvallása: „A természet jobban tudja.” Aztán a természet más irányt szabott, az agostyáni kezdeményezés az ökofalvak előszobájává kívánt válni. Az Alapítvány a Tatai-medencét és a Gerecse peremvidékét leképező területek művelési ágaiból, élőhelyeiből mintegy 130 hektáron végez természetvédelmi kezelést. A szakértelmet Czumpf Attila képviseli, Labanc Györgyivel, a kuratórium elnökével.

Már évek óta hivatásos természetvédő volt Czumpf Attila, amikor jött a kárpótlás és felismerés: a legjobb jó, amit a földdel tehet, hogy megvesz sokféle fajnak, sokszínű életközösségnek otthon adó területet, egy vízgyűjtő mentén. Így indult a munka 1993-ban a Gerecsében.

Ottjártunkkor gyerekek ültek a szabadban kialakított, fából készült „bio-tanteremben” és kézműves munkát végeztek. Előző foglalkozásukról még ott voltak a faház oldalára rögzített gyógynövények, amelyek azon az élőhelyen kínálják kincseiket az embereknek. A foglalkozást Labanc Györgyi vezette, láthatóan katonás rendet tartva a táborozó gyerekek között.

Az ökofalu nevezetességeit egy győri bencés diák, az érettségi előtt álló András mutatta meg. Felnőtteket meghazudtoló komolysággal, tudással, természetességgel vezetett végig az ösvényeken. Az ilyen környezetben tanuló, táborozó fiatalt már nem fogja elszédíteni a plázák talmi ragyogása és a „Sziget” kábítós, mocskos, alkoholos élménye.

Milyen programokat szerveznek Agos­tyán­ban? Csak néhányat említünk, mert mindent fölsorolni helyszűke miatt lehetetlen. Erdei iskolájukban, amit tanárokkal egyeztetnek, a Gerecse élővilága, állati útitársak, a középkor meséje, alternatív energiák és sok más szerepel. Történeti ökológiai program keretében egy épülő középkori falut mutatnak be, az Öregkovács-hegyi ásatásokon előkerült Árpád-kori körtemplomot rekonstruálják, íjászkodnak, lovagolnak, bicikliznek, sétálnak az Európa hírű Szent László-domb háttérsugárzásának testet-lelket pihentető hatása mellett. Történelmi zarándokútra invitálnak az újra megtalált Tata-Baj-Agostyán-Tardos-Kis-Gerecse- Péliföldszentkereszt útvonalon. Ker­tész­ke­dés, házépítés természetes anyagokból, megújuló energiaforrások használata mind-mind szerepel a gazdag programban.

Magyar fajta háziállatok közül lovat, juhot, kecskét, nyulat, baromfit, mangalica disznót nevelnek, amelyek alkalomadtán megsüthetők.

Az Alapítvány támogatható, bankszámlaszámuk 11740047-20117074. Ter­ve­zett látogatást be kell jelenteni a (06 30) 419 5080-as telefonszámon. Részletes tájékoztatást kaphatnak a http://tea.uw.hu e-mailen. Érdemes rászánni akár több napot is az üdítően szép tájra, ahol a környezettudatos élet előszobájába biztosan bejuthatnak.

(hankó)