Fotó: MTI/EPA/Keystone/Jean-Christophe Bott
Hirdetés

A műsorban részleteket is bemutattak Kétegyházán elfogott iráni migránsok telefonján talált 25 perces kurd nyelvű videóból, amely a többi között átkelési pontokat, földrajzi távolságokat, valamint a magyarországi közösségi közlekedés árát és taxitarifákat is tartalmazott.

Boross Zoltán, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR-NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője azt mondta: az ilyen elektronikus segédleteket embercsempész bűnszervezetek készítik, amelyek a kiinduló országból szervezik meg a migránsok Európába, elsősorban Németországba juttatását.

A „segédletek” személyes tapasztalaton is alapulnak, mivel az embercsempészek „lejárják” a szóban forgó útvonalakat, folyamatos „ellenfigyelést” végeznek a határon és próbálgatják a határvédelem gyenge pontjait – ismertette az ezredes.

Boross Zoltán azt is elmondta, hogy növekszik a migrációs nyomás, az Európában aktív mintegy ötezer bűnszervezetnek már 35-40 százaléka foglalkozik embercsempészettel. 2014 előtt 15-20 százalék volt ez az arány – érzékeltette a növekedést.

Közölte: becslések szerint 2015-ben hatmilliárd, 2016-ban több mint kétmilliárd eurót kerestek a bűnszervezetek embercsempészetből. Példaként említette, hogy parndorfi halálkamionhoz köthető bűnszervezet bizonyíthatóan egy év alatt több mint 15 milliárd forint haszonra tett szert.

Beszámolt arról is, Afganisztánban a kábítószer-kereskedelemből származó illegális jövedelmeket is felhasználják az illegális migráció finanszírozására.

A műsorban az is elhangzott, hogy az idén eddig mintegy 13 ezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarország területére, múlt péntektől vasárnapig több mint 350 határsértővel szemben intézkedtek a magyar rendőrök.