A Danone Kft. társadalmi célú programja keretében összegyűlt összeg felhasználásával, a támogatott Országos Szövetség a Leukémiás és Daganatos Gyermekekért egy olyan központot épít majd fel, amely minden évben számos gyermekonkológus szakember, terapeuta valamint szülő és család egységes szakmai irányelvek és protokollok szerinti képzését fogja ellátni annak érdekében, hogy a Magyarországon daganatos betegségekkel kezelt vagy utókezelt mintegy 2.000 gyermek kiegyensúlyozott klinikai és otthoni táplálása révén javítható legyen a gyermekek életminősége.

A 12. éve működő „Tegyünk együtt a Gyermekekért” program keretében, a Danone Kft. immár 9 éve és eddig több mint 227 millió forinttal támogatta, a daganatos beteg gyermekek rehabilitációját valamint az egészséges klinikai táplálkozásukat segítő kezdeményezéseket.

A támogatásból az onkológiai és rehabilitációs központok a korábbi években életmentő orvosi eszközöket és berendezéseket vásároltak meg, 3 évvel ezelőtt a Danone Kft. kezdeményezésére azonban útnak indítottak egy átfogó Klinikai Táplálkozási Programot, amelyhez mind a 9 magyarországi gyermekonkológiai és rehabilitációs központ csatlakozott.

A daganatos beteg gyermekek kezelésének és megfelelő táplálkozásának szoros kapcsolatát jól mutatja az a tény, hogy az aktív kezelések idején a daganatos betegségekkel küzdő gyermekek 36%-a súlyosan, 9%-a mérsékelten, 27%-uk pedig enyhén alultáplálttá válik. Ennek hátterében az áll, hogy a kemo vagy sugárterápiák a kicsiknél erős hányingert és fokozott anyagcserét váltanak ki, ez pedig súlyvesztéshez valamint a testtömeg és testarányok kedvezőtlen változásához vezet. Ilyenkor a gyerekek teste, sejtjei gyakorlatilag éheznek. Amíg a kezelések alatt az alultápláltság, addig a kezelések lezárultát követően az elhízás okoz problémát a gyermekeknek és orvosaiknak egyaránt. Ennek oka az, hogy a gyermekek hormonháztartása helyreáll, a szülők pedig az egészséges és mértéktartó táplálkozás helyett hajlamosak kényeztetni az addig sokat nélkülöző gyereküket. A megfelelő klinikai enterális és parenterális élelmezési programokkal a gyermekek immunfunkciói javíthatók, miközben a fertőzések aránya, a kórházban töltött napok száma, valamint a kezelések költsége és a halálozási arány csökkenthető.

A Klinikai Táplálkozási program keretében, az elmúlt években az onkológiai központok lerakták egy olyan, táplálkozási program alapjait, amely képes a daganatos betegségben szenvedő gyermekek egyedi igényeihez és adottságaihoz igazodva, de egységes szakmai protokollok alapján segíteni a gyermekek kezelés alatti egészséges táplálkozását. E táplálkozási program országos szintű elterjesztésében és meghonosításában lesz kiemelkedően fontos szerepe a Bakonybélben felépítendő Oktatási Centrumnak, amelynek telkét a „Tegyünk együtt a Gyermekekért” programban tavaly összegyűjtött támogatás felhasználásával az Országos Szövetség a Leukémiás és Daganatos Gyermekekért már megvásárolhatta.

„A gyermekek, különösen a beteg gyermekek megsegítése számunkra, nem csak mint szülőknek, de mint a társadalmi környezete iránt elkötelezett és ezért aktívan tenni tudó és akaró nagyvállalat vezetőinek is felelősségteljes kötelességünk. A gyermekek életminőségének egyik legfontosabb meghatározója a táplálkozás minősége, amely különösen igaz a beteg gyerekekre” – mondta Paolo Maria Tafuri a Danone Tejtermékgyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója. „Az egészséges életvitelt és kiegyensúlyozott táplálkozást termékeivel is hitelesen képviselő vállalat számára, a Danone Kft-nek, kiemelten fontos, hogy kezdeményezése révén egy olyan hasznos és valóban sokakat érintő kezdeményezést támogathat, mint a bakonybéli Oktatási Centrum felépítése” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Elkészültét követően, az Oktatási Centrum várhatóan minden évben számos gyermekonkológus szakember, terapeuta valamint szülő és család egységes szakmai irányelvek és protokollok szerinti képzését látja majd el a táplálkozás terén is. A Centrum dietetikus szakemberei a szülőknek tanácsokat nyújtanak majd a gyerekek otthoni étrendjének összeállításához. Mindezek mellett a Centrum rehabilitációs központként is működik majd, ahol beteg gyermekek és szüleik találkozhatnak sorstársaikkal és képzett pszichológusok és terepeuták segítségével dolgozhatják fel a daganatos betegségek okozta lelki traumát.

„A daganatos gyermekek rehabilitációjának történetében a Bakonybéli Oktatási Centrum létrehozása az egyik legnagyobb léptékű fejlesztés. Ma már szerencsére 10-ből 7 gyermek teljesen felgyógyul a daganatos betegségekből, de nem mindegy, hogy a kezelések alatt és után milyen e kis betegek életminősége, melynek javításához a megfelelő táplálkozás nagymértékben hozzájárul” – mondta Magyari Beck Eduárd, a Leukémiás és Daganatos Gyermekért Országos Szövetség elnöke. „Új Oktatási Centrumunk építésében minden forint, amit a „Tegyünk együtt a Gyermekekért”programból befolyik, egy értékes és szimbolikus építőkövet, egy téglát jelent, amely egyben szimbolizálja azt az összefogást is, amely a létesítmény megvalósítását segíti” – tette hozzá a szövetség elnöke.

Az idei „Tegyünk együtt a gyermekekért” program július 5. és augusztus 15. között kerül megrendezésre. Az ebben az időszakban értékesített Könnyű és Finom termékek árából, a Danone Kft. 1 forintot ajánl fel az Oktatási Centrumot építtető Leukémiás és Daganatos Gyerekekért Országos Szövetség számára.

A „Tegyünk együtt a gyermekekért” program kedvezményezettjei a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikája, a Madarász utcai Gyermekkórház, a Szent László Kórház Gyermektranszplantációs Központja, a Debreceni Egyetem Gyermekklinikája, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája, a Miskolci B-A-Z Megyei Kórház gyermekonkológiai központja, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika Onko-hematologiai osztálya, a Szombathelyi Vas Megyei Kórház gyermekonkológia osztálya valamint a bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona.

A „Tegyünk együtt a gyermekekért” program az idén is Tiszteletbeli Nagykövetként támogatja számos híresség, köztük Szentpéteri Csilla, Csisztu Zsuzsa, Pásztory Dóra, DJ Dominique, azaz Várkonyi Attila, KIKI, azaz Patkó Béla, Rókusfalvy Pál, Egerszegi Krisztina.

A kezdeményezésnek az idén is elvi támogatója a korábbi 3 minisztérium utódjaként létrejött Humán Erőforrás Minisztérium, valamint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata.

További információ: www.tegy.hu