Az első rúgás mindent eldöntött – mondta a Mokka ma reggeli műsorában az olaszliszkai férfi, több vádlott rokona. Számára éppen ezért nehezen érthető, hogy miért idősebb H. Dezső kapott kirívóan súlyos büntetést, mikor azt a bizonyos rúgást F. Gy. mérte Szögi Lajos tanárra. Jónás a rendőrségen már minden részletet feltárva elmondta, mi történt a romák által vélt gázolás után Olaszliszkán. Állítja, ő az igazságot osztotta meg a szervvel töviről hegyire.

A férfi rokonai közül ifjabb H. Dezsőt a gyilkosságban való aktív részvétellel vádolja, mivel ő is a földön fekvő Szögi Lajosra mért erős rúgásokat. Jónás ütést nem is nagyon látott, csak számtalan rúgást a szerinte pillanatok alatt bekövetkezett tragédia során. Idősebb H. Dezső szerepéről azt mondta, ő volt, aki a jelentéktelen baleset után kirángatta kocsijából a tanárt.

Húga, idősebb H. Dezsőné azonban már csak azért is ártatlan, mert berohant a házba, és mire visszatért, mindennek vége volt. Riporteri kérdésre Jónás elmondta, hogy egy baltáért rohant az asszony, de mivel az végül nem került elő, spekulálni sem fog, mire kellett volna. – Egy mondatért ítélték el tizenöt évre – mondja Jónás utalva a gyakran emlegetett felkiáltásra (Öld meg a magyart!).

Még egy embert nevezett meg ártatlannak: szerinte 99 százalékig biztos, hogy Sz. Andrást tévesen ítélték el. Jónás állítja, az elkövetők mind egy szálig börtönbe kerültek, viszont a vádlottak közül vannak olyanok, akik nem tartoztak a gyilkosok közé.

– Sokat gondolkodtam, hogy ez miként történhetett meg, és nem tudok rá választ találni – mondta a tévé kamerái előtt a láthatóan megtört férfi. Elmondása szerint depressziós és pánikbeteg lett, retteg a vértől. – Amíg élek, el fog kísérni az a nap Olaszliszkán – tette hozzá. Jónásról azt mondják, egyedüliként próbálta megakadályozni a rémtettet. „Emberből vagyok én is” – mondja, segíteni akart, de akkor és ott senki sem tudta volna megfékezni a pillanatok alatt visszafordíthatatlan erővel feltörő indulatot.

(nol.hu)