Hirdetés

Hiába vették le nemrég a Demokratikus Koalíció honlapjáról a januárban indított aláírásgyűjtő akciójukat, amely tiltakozik a kínai Sinopharm védőoltás ellen, mindennek nyoma van, a törölt tartalmak is visszakereshetőek. A DK azóta sem válaszol az újságírói megkeresésekre, amelyek azt firtatják, hány aláírás gyűlt össze, vagy miért állították le a petíciót. Bármennyire szeretné is az ellenzék a múltat végképp eltörölni, legfeljebb csak letagadni és elhazudni tudják. Bár a DK a fenti petíciót eltüntette, az országgyűlési határozati javaslat, amelyben ötven ellenzéki képviselő a kínai oltóanyag kapcsán parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követeli, a mai napig az Országgyűlés előtt fekszik, és a kormánypárti politikusok felszólítására sem vonták vissza.

Emberkísérlet

Az ellenzék kampánya még 2020 tavaszára, a koronavírus-járvány kezdetére nyúlik vissza, amikor a kormány járvány­ügyi intézkedéseinek támogatása helyett politikai haszonszerző játszmákba kezdett. Teljhatalom bevezetését, a parlament kiiktatását vizionálva, különféle álhírekkel és kreált videókkal támadták a kormányt, hogy megingassák a közbizalmat, akadályozzák a védekezést. Tették ezt annak reményében, hogy az általuk hőn óhajtott gazdasági-társadalmi összeomlásba a kormány belebukik. Az őszi második, majd a téli harmadik hullámnak is ugyanilyen stratégiával futottak neki. Amikor a nemzetközi és a hazai egészségügyi szakemberek között egyetértés jött létre abban, hogy a vírust csak védőoltással lehet legyőzni, az ellenzéki politikusok kommunikációjában azonnal megjelentek azok az oltásellenesek nyilatkozatok, akciók, amelyek az egyes vakcinák iránti közbizalom rombolásával a magyarok oltakozási hajlandóságát kívánták letörni. Keleti oltóanyagok elleni hadjáratukat annak ellenére élesítették, hogy az oltóanyagok hazai alkalmazását engedélyező Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) több mint hetven éve világszínvonalon garantálja a magyar gyógyszerbiztonságot.

Amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly novemberben bejelentette, hogy az orosz vakcinából a világon elsőként minták érkeznek hazánkba, Barkóczi Balázs, a DK szóvivője felszólította a kormányt, hogy ne akarjon a magyarokon emberkísérleteket folytatni, „ne akarja, hogy Magyarország a putyini Oroszország kísérleti laboratóriuma legyen”. Hozzátette, az orosz oltóanyaggal kapcsolatban „számtalan nyugtalanító körülmény látott napvilágot, a kutatók pedig világszerte arról beszélnek, hogy még ők sem adatnák be maguknak a tömegesen soha nem tesztelt vakcinát”. Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, Magyarország nem az oroszok laborja, és a kormány ne akarja a magyarokat veszélynek kitenni. A DK decemberben, amikor hatezer ampullányi, háromezer önkéntes beoltására elegendő orosz vakcina érkezett hazánkba, kampányt indított a Facebookon „Orbánék ne a magyar embereken kísérletezzenek!” felszólítással. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő odáig ment, hogy kijelentette, az orosz vakcinát akkor sem adatná be magának, hogyha jóváhagynák.

„Valami kínai cucc”

Miután Angela Merkel német kancellár januárban bejelentette, hogy Németország hajlandó segíteni az orosz vakcina uniós engedélyezését, a Szputnyik V elleni kirohanásaikat a kínai szérum ellenire cserélték le. Amikor a magyar kabinet egyszerűsítette a külföldön gyártott oltóanyagok engedélyeztetését, a DK azzal vádolta a kormányt, hogy „rendelettel akarja ráerőltetni az EU-ban sehol nem engedélyezett kínai vakcinát a magyarokra”. Varga Zoltán, a DK frakciószóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány ellen­őrizetlen, engedély nélküli, bizonytalan hatékonyságú, kivizsgálatlan, ismeretlen tartalmú és működésű kínai vakcinával akar tömegesen oltani, ami veszélyes és felelőtlen. Lukács László György pedig azzal vádolta Orbán Viktort: számára „másodrendű kérdés, hogy biztonságosak-e a kínai vagy orosz vakcinák”. Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa azt a merész kijelentést tette, hogy ő vitatkozna az egészségügyi szakemberek egybehangzó álláspontjával, miszerint bármelyik oltás jobb, mint a betegség. Februárban a fővárosi DK-s polgármesterek közös nyilatkozatban szögezték le, hogy nem támogatják az általuk vezetett kerületekben a kínai vakcina használatát. „Tehát hogyha magyarán van valami kínai cucc, amivel beoltottak egymillió afrikait vagy egymillió kínait, az ön szerint jó kell hogy legyen a magyaroknak is?” – tette fel mélyenszántó kérdését Jakab Péter, a Jobbik elnöke a Parlamentben Orbán Viktornak, majd hozzátette, „ez nem más, mint emberkísérlet”.

Korábban írtuk

A DK egyébként nem csak a keleti vakcinák elleni kampányával igyekezett megingatni a magyarok egészségügybe és védekezésbe vetett közbizalmát. Kezdettől fogva kifogásolták az oltásregisztrációs oldal adatkezelését, újabban már a teljes regisztráció eltörlését követelik. A szabad vakcinaválasztás érdekében még törvényjavaslatot is benyújtottak, holott ez a jog mindig is biztosítva volt. „Senkit se lehessen arra kényszeríteni, hogy olyan vakcinával oltsák be, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség” – indokolta a törvényjavaslatot Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese. Hozzátette, „a 133 bátor ember pedig nyugodtan adassa be magának az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett, ellenőrizetlen kínai vakcinát, ha annyira bíznak benne”. A párt a közösségi oldalán olyan nyilvánvaló hazugságokat terjesztett, miszerint „Orbánék elérték: a kínai vakcina miatt kevesebben akarják beoltatni magukat!” vagy „Azért nincs uniós vakcinánk, mert Orbán így akarta!”

Az oltásellenességi versenyben a Momentum sem kívánt lemaradni. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke kezdeményezte, hogy Brüsszel engedélye nélkül hazánk ne vásároljon Szputnyik V oltóanyagot, a beszerzést Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnak tett gesztusának minősítve, és többek között kijelentette, megérti, hogy a magyarok nem hajlandóak a kínai és az orosz vakcinákat beadni a szervezetükbe, hiszen ő se tenne így. Hozzátette, „a keleti diktatúrák vakcinái valahogyan mindig átláthatatlanabb módon készülnek, mint a nyugatiak”.

Pálfordulás

Az már az oltások kezdetén látható volt, hogy az ellenzék által remélt népszerűségnövekedés elmarad, még saját választóikat sem sikerült meggyőzni az oltásellenes kampánnyal. Idővel ők maguk is szembefordultak saját állításaikkal: több ellenzéki politikus beoltatta magát az általuk gyűlölt keleti vakcinával. Tordai Bence, a Párbeszéd és Szemző Áron, a Momentum politikusa orosz, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke kínai vakcinát kapott, és a listát hosszan folytathatnánk. De voltak, akik látványosan kerülték az eredet megjelölését: „Pénteken hívott a háziorvosom, és ma én is megkaptam az első oltást – azzal a vakcinával, ami jutott” – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

Folyamatosan az uniós hatóságok engedélyét követelik, pedig az uniós jog szerint járvány idején az oltóanyagok engedélyezése nemzeti hatáskör. Pálfordulásuk, miszerint ők mindig is oltáspártiak voltak, ugyanolyan sutára sikerült, mint az oltásellenes kampányuk. Fekete-Győr András azzal próbált kifarolni az egészből, hogy áprilisban felszólította Orbán Viktort, közös videóüzenetben kampányoljanak az oltás mellett.

Vajon miért nem akkor álltak be a kormány mögé, amikor elindult a regisztráció, vagy legkésőbb, amikor megkezdődött a vakcinák beadása? Miután Gyurcsány Ferenc a maga szokásos stílusában csak annyit közölt, hogy „oltásellenes a dédnagymamátok térdkalácsa”, a bizonyítvány magyarázását inkább Vágó Istvánra, a DK önkormányzati képviselőjére bízták, aki visszautasította, hogy az ellenzék oltásellenes lenne, „csak bizonyos vakcinák hatékonyságáról és biztonságáról nincs kellőképp meggyőződve, és ennek, helyesen, hangot is ad”.

Gyurcsány Ferenc és szövetségesei valóban nem az összes oltóanyagot, hanem csak a keleti vakcinákat ellenzik, teszik ezt azonban úgy, hogy tényeket ferdítenek el, álhíreket terjesztenek, ez pedig veszélyezteti az oltási program végrehajtását, tehát oltásellenes magatartás. Ez abból szempontból érthető is, hogy az ellenzék érdeke ellentétes a kormányéval, és tegyük hozzá, a magyarokéval is. A keleti vakcinákkal ugyanis minden esély megvan arra, hogy az elsőként nyitó országok között legyünk, és a 2022-es választások idejére újra lendületbe jöjjön a gazdaság. Mindez kudarc volna az ellenzéknek, ezért céljuk az oltási terv lassítása, az emberek elbizonytalanítása, hogy minél később szabaduljunk a járvány fogságából, minél tovább tartsanak a korlátozó intézkedések, minél nagyobb legyen a koronavírusban elhunytak száma, hogy a jövő évi választásokon tömegek járuljanak az urnákhoz kormánybuktatási szándékkal.

Mindenki eldöntheti, hogy egy politikus, akit járványhelyzetben nem az a cél vezérel, hogy minél többen megkapják a vakcinát, oltáspárti-e vagy oltásellenes. De fordítsuk meg. Ha Orbán Viktor valóban kizárólag a keleti vakcinák mellett állna ki – mint ahogy ezzel a DK meg is vádolta –, és hazánk egyáltalán nem rendelne nyugati készítményeket, nem vádolhatná-e joggal az ellenzék a magyar kormányfőt oltásellenességgel?

Az oltásnak nincs alternatívája – Egyszerű vásárlási szabályok betartásával életeket óvhatunk meg

A hangulatkeltőknek, különösen ha tömegeket befolyásoló közéleti szereplők, megkérdőjelezhetetlen felelősségük van abban, hogyan alakul az oltottak száma az országban – mondta a Demokratának Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Az érdekképviseleti vezető hatékonynak látja mindegyik vakcinát, és úgy véli, a szolgáltatók szabadon eldönthetik, kiszolgálják-e azokat, akik az oltás megtagadásával veszélyeztetnek másokat.

– Milyen a Covid-statisztika a kereskedelmi dolgozók körében?

– Pontos számaink nincsenek. Annyi bizonyos, hogy az országos adatokkal összhangban folyamatosan egyre több a megbetegedés, különösen a brit mutáns előidézte harmadik hullámban. A bevezetett járványügyi intézkedések ezért egyértelműen szükségesek. A kereskedelmi dolgozók, másként, mint az orvosok, de szintén a frontvonalban dolgoznak mindennap. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az emberek társadalmi felelősségét. Bármilyen kényelmetlen, a saját védelmünkben és másokra tekintettel viseljük szabályosan a maszkot, az takarja el a szájat és az orrot! Türelmesen tartsuk be a területalapú vásárlói létszámkorlátot, a ki- és bejáratoknál használjuk a kihelyezett fertőtlenítőt! Egy családból csak egy ember menjen vásárolni, és készítsünk listát, hogy praktikusan haladva minél kevesebb időt töltsünk az üzletben! Ezek egyszerű, csekély kényelmetlenséggel járó, könnyen betartható szabályok, a fegyelmezettséggel tényleg életeket és ezzel családokat óvhatunk meg.

– Hogy halad az oltási folyamat az önök által képviselt ágazatban?

– Március végén kezdődött meg a kritikus infrastruktúrákban dolgozók oltása, idetartozik a kiskereskedelem is. Az oltakozási hajlandóság szerencsére magasnak mondható. Világosan kell látni, hogy az orvostudomány állása szerint ma ez a legbiztosabb védelem a koronavírussal szemben. Minden gyógyszernek, kezelésnek lehetnek mellékhatásai, azoknak is, amelyeket évtizedek óta használunk. Személyesen már csak azért is oltáspárti vagyok, mert átestem a koronavírus-fertőzésen, és elhihetik nekem, hogy nagyon megszenvedtem.

– Mégis sokan vannak az oltás ellen.

– A keleti vakcinák körüli hangulatkeltés csak arra jó, hogy elbizonytalanítsák az embereket, miközben a jelenlegi szérumok közül egyetlenegyet sem hívtak vissza azért, mert ne lenne hatásos. Ebből mindenki levonhatja a következtetést, eldöntheti, hogy az ellenzéki pártoknak vagy a hozzáértő tudósoknak hisz-e. A hangulatkeltőknek, különösen ha tömegeket befolyásoló közéleti szereplők, megkérdőjelezhetetlen felelősségük van abban, hogyan alakul az oltottak száma az országban. Akik a vakcinálás ellen kampányolnak, emberi életeket veszélyeztetnek.

– Az oltási igazolványt illetően megoszlanak a vélemények. Önök szerint kell?

– Nem nagyon értem a berzenkedést, hiszen az oltási igazolás nem új keletű dolog. Bizonyos oltások beadatása feltétele például a gyerekek iskolába íratásának. Aki nem tudja igazolni, hogy a gyermeke védett, pénzbüntetést fizet. Sőt, fertőző betegség esetén is csak orvosi igazolással lehet újra közösségbe menni. Nyilvánvaló, hogy azoknak, akik az oltást követően védetté válnak, mielőbb meg kell adni a szabad mozgás lehetőségét. Aki nem él az oltás lehetőségével, azt kockáztatja, hogy megfertőződhet és más oltatlanokat is súlyosan megbetegíthet. Így természetes, hogy nekik továbbra is korlátozásokkal kell számolniuk. Az oltás nem kötelező, szabadon választható, de például egy szolgáltató vagy rendezvényszervező is szabadon eldöntheti, hogy kiszolgálja-e, beengedi-e, akik veszélyeztethetnek másokat. Ez kétségtelenül hátrány, de ki-ki maga dönthet, és később is fölveheti az oltást.