Amint arról a Demokrata is beszámolt, az erzsébetvárosi ingatlanpanama nagyjából hat évvel ezelőtt kezdődött. A gyanú szerint a VII. kerületi önkormányzat körülbelül tucatnyi társasházat értékesített áron alul, ezek az Erzsébetváros zsidónegyedében, jórészt a Király utcában, a Dembinszky utcában és a Dob utcában találhatók.

Az eladásokat többnyire hasonló módszerrel bonyolították le. A gyanú szerint az ingatlanokat megvásárolni szándékozó, Gál György SZDSZ-es képviselővel együttműködő vállalkozó úgynevezett projektcégeket alapított, és a szabad demokrata politikus tájékoztatta őt arról is, mennyit kell neki fizetnie azért, hogy az övé legyen az adott ház. Ezt követően Gál felvette a kapcsolatot az ügyletbe bevont értékbecslő cég vezetőjével, akivel megbeszélte, mennyire kell értékelnie az ingatlant.

A valós értéknél alacsonyabb összeget tartalmazó értékbecslés alapján Gál félrevezette az általa irányított Gazdasági Bizottság, illetve a képviselő-testület tagjait, akik rábólintottak az ügyletekre. A tényleges befektetők aztán a projektcégektől vették meg az ingatlant, persze több pénzért, mint amennyit korábban a projektcég az önkormányzatnak fizetett. A nyolc általánost végzett, korábban villanyszerelőként dolgozó Gál bukásában szerepet játszhatott, hogy néhány év alatt feltűnően meggazdagodott. Ez nem csoda, az ügyészség tavaly azt közölte, hogy a politikus gyanújuk szerint összesen 195 millió forintot kért és kapott segítségéért.

Bár az ingatlaneladások többeknek szemet szúrtak, 2006-ban például már feljelentés is született az ügyben, a nyomozásnak csak az elmúlt hónapokban voltak látványos jelei. Decemberben tartóztatták le a már említett Gál György SZDSZ-es frakcióvezetőt és a vele együttműködő Nagy György vállalkozót. Utóbbit később kiengedték az előzetesből, vádalkut kötöttek vele. Gál Györgyöt akkor azzal gyanúsították, hogy a különböző ingatlanügyekkel mintegy 700-800 millió forint kárt okozott az önkormányzatnak, s előkészített további 1,6 milliárd forint értékű károkozást.

Nem sokkal Gál György után aztán egy másik szabad demokrata képviselő, Kardos Péter is előzetes letartóztatásba került. A 2006-ban feljelentést tevők egyike, Hoffmann László ügyvéd az ügy kirobbanásakor azt nyilatkozta lapunkban, nem csupán Gál György és Kardos Péter felelőssége merülhet fel, hanem a két SZDSZ-es képviselő mellett Hunvald György szocialista polgármesteré is. Gál és Kardos őrizetbe vétele után azonban, nagyjából másfél hónapon keresztül, a nyilvánosság nem tudhatott az ügyben lényeges előrelépésről.

Egészen múlt hétig. Ekkor robbant a bomba: a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálatának eredményeképpen Hunvald Györgyöt is őrizetbe vették. A hivatalos indoklás szerint hétrendbeli, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként elkövetett csalással, illetve kétrendbeli, bűnsegédként elkövetett csalás bűntettének kísérletével gyanúsítják a polgármestert. Az őrizetbe vétel után két nappal a bíróság elrendelte a szocialista politikus előzetes letartóztatását is, Gál György és Kardos Péter után harmadikként a képviselő-testületből.

– Nem lepett meg, hogy Hunvald György előzetes letartóztatásba került. Korábban is mondtam, hogy véleményem szerint a polgármester és jegyző felelőssége is felmerülhet, hiszen ők minden szerződést láttak és aláírtak. Biztos vagyok abban, hogy utóbbi szerepét is vizsgálni fogják, azt persze nem tudhatom, hogy a nyomozás során mire jut a főügyészség – mondta a Demokratának az ügy egyik kirobbantója, Hoffmann László.

A Hunvald-ügy különös bája villan meg azon momentumon, hogy az őrizetbe vétellel lényegében egy időben fogadták el a VII. kerületi képviselők azt a belső vizsgálat alapján készült jelentést, amely megállapította, hogy az ingatlaneladások során nem történt törvénysértés: „a felülvizsgálat valamennyi ingatlan esetében megállapította, hogy a korábban megállapított forgalmi értéket összevetve az ellenőrző érték-felülvizsgálattal, értékelési eltérés nem áll fenn”. Ez azért pikáns, mert az ominózus múlt heti testületi ülésen a kerület polgármestere – mivel rács mögé dugták – már nem vehetett részt. Hoffmann László szerint a testület döntése súlytalan.

– A képviselők által tudomásul vett belső jelentésnek nem tulajdonítok jelentőséget, a hiteles az lesz, amit majd az ügyészség megállapít – mondta az ügyvéd. A belső jelentés elfogadásánál egyébként a Fidesz háromtagú frakciója sem volt jelen, ám egészen más okból, mint Hunvald György: a fideszes képviselők kivonultak az ülésteremből.

Vattamány Zsolt frakcióvezető azt mondta, vérmérséklettől függően viccnek vagy botrányosnak lehet nevezni a jelentést.

– Hunvald György közvetlen kollégái és belső köre kivizsgálták, hogy Hunvald György közvetlen kollégái és belső köre követett-e el valamilyen szabálytalanságot, és arra jutottak, hogy nem. Ez komédia – mondta a Demokratának a fideszes frakcióvezető.

Vattamány Zsolt reagált arra a korábban a balliberális sajtóban megjelent rágalomra is, miszerint a Fidesz is érintett lehet az ingatlanügyben. A politikus elmondta, a jelenlegi Fidesz-képviselők egyike sem volt tagja a döntéseket meghozó előző képviselő-testületnek, sőt a helyi szervezetben sincsenek ilyen tagok.

Erzsébetvárosban a KDNP nem a Fidesszel, hanem helyi civilekkel alkot közös képviselőcsoportot. Ez a frakció nem volt a Fideszhez hasonlóan egyhangú a jelentés elutasításában. Kecskés Gusztáv, a KDNP–SZEM-képviselőcsoport vezetője szerint azonban ennek egyáltalán nem az az oka, hogy egyetértettek annak tartalmával.

– A frakciónk több tagja igennel szavazott az előterjesztésre, jómagam tartózkodtam. Hangsúlyozom azonban, itt nem a jelentés elfogadásáról, csupán tudomásulvételéről volt szó. Így azok, akik igennel szavaztak, nem egyetértettek a tartalommal, hanem egyszerűen tudomásul vették, hogy ez a vizsgálat erre jutott – mondta a frakcióvezető. – Számunkra azonban ennél fontosabb lesz az a jelentés, amit a négy önkormányzati frakció, az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz és a KDNP–SZEM vezetőiből álló ad hoc testület készít el. Ennek a testületnek a létrejöttét mi kezdeményeztük, és bízom benne, hogy sikerül alaposan körüljárni az ügyet. A perdöntő pedig az ügyészségi nyomozás lezárultával születő bírósági döntés lesz, ez tisztázhatja, kik az ügy felelősei. Úgy gondoljuk, vannak még ismeretlen szálak – tette hozzá Kecskés Gusztáv.

A budapesti VII. kerületben tehát nagy várakozás előzi meg a nyomozás végeredményét. A kerületet irányító szociálliberális oldal egy belső jelentéssel igyekszik bizonygatni, hogy semmilyen törvénytelenség nem történt. A Fidesz és az MDF feloszlatná a testületet, a KDNP kivár. Eközben Hunvald György szocialista polgármester és két SZDSZ-es politikustársa előzetes letartóztatásban van…

Bándy Péter


Lebukott elvtársak

Az MSZP és az SZDSZ számára több szempontból is kellemetlen a tovább gyűrűző ingatlanbotrány. Nem vet rájuk jó fényt, hogy az elmúlt években több szocialista és szabad demokrata politikus is rács mögé került. Kabai Károly, Nyírbogát volt MSZP-s polgármestere, Veres János pénzügyminiszter egykori üzlettársa például adócsalás és más bűncselekmények miatt, Weiszenberger László egykori kistérségi megbízott hivatali helyzettel visszaélve elkövetett vesztegetés miatt ül. Weiszenberger volt kiskunhalasi képviselőtársát, Zuschlag Jánost bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett csalással gyanúsítják, jogerős ítélet még nem született.

Ellenben Csonka Gábor, Lendvai Ildikó korábbi kampányfőnökének büntetése már jogerős: vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt három év börtönt kapott bő egy esztendővel ezelőtt. Nyomozás folyik több más MSZP-s és SZDSZ-es politikus ellen is: Deme Gábor a gyanú szerint társtettese lehetett a csepeli iskolai gyilkosságnak, Gál György, Kardos Péter és Hunvald György az erzsébetvárosi ingatlanügyek miatt van előzetesben, míg a szomszédos VI. kerület MSZP-s polgármesterét, Verók Istvánt egy terézvárosi ingatlaneladás kapcsán hallgatták ki gyanúsítottként pár hete. Verókon kívül ráadásul a hírek szerint tucatnyian lehetnek még gyanúsítottak az előző ciklus szocialista, szabad demokrata és centrumpárti koalíciójának képviselői közül.

Az erzsébetvárosi bűnügynek politikai vonzata is van. Az MSZP itt 2006-ban 26-ból 15 mandátumot szerzett, tehát Hunvald, Gál és Kardos letartóztatásával elolvadt a többség. Azóta Kardos Péter lemondott mandátumáról, és helyette a múlt héten már más került az önkormányzatba az SZDSZ listájáról, de ma még így is kisebbségben vannak a VII. kerületben.

A Fidesz úgy véli, a kerületben kialakult helyzet miatt a testületnek fel kellene oszlatnia magát, és előrehozott önkormányzati választásra van szükség. Az önfeloszlatás a múlt heti testületi ülésen is téma volt, a Fidesz előterjesztése, illetve Simon Péter MDF-es politikus javaslata nyomán. Az ügyben rendkívüli ülést szorgalmazó elképzelés azonban egyelőre kudarcot vallott, mivel a kezdeményezőn kívül csak a három fideszes képviselő, valamint a hatfős KDNP-frakció két tagja támogatta a javaslatot. Kecskés Gusztáv ezt így magyarázza:

– Szerintem az előző képviselőtestület hibái nem kérhetők számon ennek a testületnek a tagjain, legfeljebb azokon, akik mindkét ciklusban szerepet vállaltak. Ennek ellenére Puskás Attila frakciótársammal együtt aláírtam a rendkívüli ülés összehívásáról szóló kezdeményezést, bár úgy gondolom, ez inkább a médiának szóló üzenet, a gyakorlatban nem valószínű, hogy többséget kapna a feloszlatásról szóló javaslat. Úgy vélem, ha a történet szálaival tisztában leszünk, és meglesz a bírósági ítélet, akkor helyes egy tisztulási folyamat, addig nem érdemes előrehozott választást tartani – mondta a KDNP–SZEM-frakció vezetője.

Lapzártakor egyébként nem csupán a VII. kerületi, hanem a fővárosi balliberális koalíciónak sincs többsége, mivel Hunvald György közgyűlési képviselő is. Bár mind a fővárosi MSZP, mind az aggódó Demszky Gábor felszólította, mondjon le mandátumáról, hogy a listáról más léphessen a helyére, a letartóztatott szocialista politikus ezt lapzártáig nem tette meg. Ha Hunvald György nem mond le mandátumáról, akkor az MSZP-nek és az SZDSZ-nek ellenzéki támogatásra lesz szüksége a döntések meghozatalához a fővárosi közgyűlésben. A szükséges voksokat az MDF-től várják.