Fotó: MTI, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció
Hirdetés

Azt mondta: csaknem százezer migráns gyülekezik a Nyugat-Balkánon, s noha „egyelőre még rendezett a helyzet”, a szituáció „a 2015-ös nagy válsághoz kezd hasonlítani”, és ha a migránsokat „nekieresztik a magyar határnak, abból nagy baj lehet; nekünk erre fel kell készülnünk”.

Ezért is nevezte fontosnak, hogy szeptemberben meghosszabbították a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, hiszen – tette hozzá – ez ad megfelelő jogi alapot a határ védelmére.

Szintén lényeges – mondta Németh Szilárd -, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság kimondta: a tranzitzónában tartózkodás nem számít fogva tartásnak, „tehát mindaz, amit a bevándorláspárti ellenzék a gazdáik kérésére, akár a tranzitzónával, akár a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel kapcsolatban összehazudott”, „teljes egészében összedőlt”.

Európa és Magyarország biztonságának a Nyugat-Balkán a kulcsa – jelentette ki kérdésre válaszolva a fideszes politikus, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, megemlítve, ezért is támogatja a kormány a térség államainak uniós és NATO-csatlakozását.

Hozzátette: az utóbbi hetek eseményei azt mutatják, hogy a migránsok már a föld alatt, alagutakon át is próbálnak bejutni az országba. Köszönetet mondott a határt őrző katonáknak, rendőröknek, hogy „az ország függetlenségét, a magyar emberek biztonságát és szabadságát ilyen hatékonyan őrzik”.

Németh Szilárd jelezte: a kialakult helyzet miatt hétőre összehívta az általa vezetett bevándorlásellenes kabinetet.

A Fidesz bevándorlásellenes kabinete 2018. október 11-én alakult meg. Németh Szilárd akkor arról számolt be, hogy a 17 tagú testületbe az ország minden részéről kerültek be képviselők.