– Mennyire új jelenség Magyar Péter a rendszerváltás utáni magyar politikában?

Fotó: Demokrata/T. Szántó György

– Törvényszerű a politikában, hogy ha igény van egy új erőre, az előbb-utóbb létre is jön. Márpedig a magyar baloldali pártok választói között nagy az elégedetlenség, régóta igénylik az ellenzékváltást. Magyar Péter ennek ígéretet hordozza magában. Leginkább a kezdeti Márki-Zay Péterhez hasonlítható, aki egyik pártfüggetlen imázsával lett váratlanul a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Vagy emlékezhetünk még Kupa Mihály Centrum Pártjára, amely a Fidesz győzelmének megakadályozására jött létre 2002-ben. De Magyar akár Hadházy Ákoshoz is hasonlítható, hiszen a kormányoldal dezertőre. Saját bevallása szerint Fidesz-szavazó volt, és a kormány tág értelemben vett irányító rendszeréhez tartozott.

Hirdetés

– Tekinthető már politikusnak?

– Mivel magát már annak tekinti, így nem kérdés. Politikussá vált, aki pártot szervez, hogy elinduljon a választásokon: politikai üzeneteket fogalmaz meg, nagy intenzitással, és rövid idő alatt a baloldali választók új üdvöskéjévé vált.

– Ő azonban nem ellenzékváltásra, hanem hatalomváltásra készül…

– A pártok célja, hogy hatalomra kerüljenek. Márki-Zay Péterhez és Kupa Mihályhoz hasonlóan azt állítja magáról, hogy középen áll, de valójában a baloldali választókhoz szól. Egyrészt a baloldalon van kereslet új politikusokra, másrészt Orbán Viktor-ellenes politikával nem lehet az Orbán Viktort miniszterelnöknek választani akaró polgárokat megszólítani.

Korábban írtuk

– A Nézőpont Intézet legújabb kutatása szerint Magyar Péter leendő pártjának tizenhárom százalékos a támogatottsága a biztos szavazók körében. Honnan tud voksokat szerezni?

– Magyar Péter a Momentum számára a legnagyobb kihívás, a párt támogatottsága február óta hétről négy százalékra zuhant, a legtöbb szavazót tőlük vette el. Meglepő, de a Kétfarkú Kutya Párt szavazótáborára egyelőre semmilyen hatással nincs, sőt, a rendszerkritikus párt még növekedni is tudott. Így három pólus jött létre a baloldali térfélen: a DK–MSZP–Párbeszéd szövetsége, a Kutya Párt és Magyar Péter technikailag még nem létező politikai formációja.

– A baloldaliakon kívül képes lehet-e még egyéb szavazókat is megszólítani?

– Magyar Péter a Fideszre szavazók táborából vagy a Fideszből kiábrándultak köréből szeretne magának támogatókat szerezni. Ez azonban inkább retorikai fogás, mint stratégiai lehetőség. Ha vannak is olyanok, akik már nem szavaznak a kormánypártra, helyükre többen érkeztek, hiszen a Fidesz szavazótábora 2014-től 2022-ig folyamatosan nőtt. A kormányzó erők egy most vasárnapi választáson is negyvenhét százalékot szereznének csakúgy, mint Magyar Péter felbukkanása előtt. Egyetlen kutatás sem támasztja alá, hogy Magyar Péter a jelenlegi Fideszből át tudna csábítani magához választókat. Aki 2022-ben a Fideszre szavazott, az nem vált baloldali szavazóvá, de Magyar Péter támogatójává sem. Magyarnak egyértelműen az Orbán Viktor-ellenes és a Gyurcsány Ferencnél sikeresebb politikust óhajtó baloldali szavazók körében van esélye.

– Ha Fidesz-szavazókat nem is tud maga mellé állítani, mennyire erodálhatja a Fidesz táborát?

– Én inkább arra számítok, hogy mobilizálni tudja a Fidesz-tábort. Ha egy választásnak nincs tétje vagy a politikai helyzet langyos, akkor a peremszavazók nem érzik, hogy számítana a szavazatuk. Ha viszont egy politikai közösség támadás alatt áll, és Orbán Viktort politikai értelemben ütik-verik, annak felrázó, mozgósító hatása lehet. Az a legvalószínűbb, hogy Magyar Péter mozgósítani fogja a Fidesz-tábort, és a kegyelmi ügy kapcsán elbizonytalanodó, de mozgósítható Fidesz-szavazók is újra aktivizálódni fognak.

– Tud-e új szavazókat az urnákhoz vinni?

– Mindig fel lehet mutatni néhány embert, aki korábban nem szavazott, de érdemes makroszinten gondolkodni, hogy egyáltalán létezik-e ilyen választói tömeg. Az eddigi választások mind azt bizonyították, hogy nincsen ilyen, jelentős méretű csoport, ebből következően Magyar Péter mögött sem áll olyan tömeg, amely az ő hatására első szavazóvá válna. Akik szimpatizálnak vele, azok az eddigi országgyűlési választásokon is a Fidesz ellenében szavaztak.

– Mi az oka annak, hogy az ellenzéki politikusok egyelőre levegőnek tekintik, mintha nem is létezne?

– Magyar Péter számukra versenytárs, akivel nem tudnak mit kezdeni, mert azt a munkát, amit nekik kellene elvégezniük, ő végzi el helyettük. Az ellenzéki politikusok úgy vannak vele, hogy ezt az intenzitást Magyar Péter nem sokáig tudja már tartani. Arra várnak, hogy lecsengjen a körülötte lévő felhajtás vagy megjelenjenek az első konfliktusok. Egyelőre egy one-man show-t látunk, ahol nincsenek szervezeten belüli konfliktusok, márpedig minden pártban vannak versengő ambíciók, eltérő stratégiák konfrontálódnak, és ezek előbb-utóbb nála is megjelennek. Komoly feladat lesz a pártprogram megfogalmazása, hogy mit gondol a migrációról, a háborúról, valamint a genderkérdésről. Egy politikai szervezetben nem csak az alapítónak van elképzelése, ezért a közös álláspont összehangolása elég komoly szervezési munka. Nem beszélve a potenciális választók meggyőzéséről.

– A DK–MSZP–Párbeszéd-összefogásnak van köze Magyar Péter színre lépéséhez?

– Egyelőre nincs, de lesz. Gyurcsány Ferenc tavaly szeptemberben kinyilvánította, hogy szociáldemokrata pártot szeretne vezetni. Karácsony Gergely azért csatlakozott az összefogáshoz, mert a Párbeszéd önmagában nem létezik, ahogy az MSZP is elvérezne magában az EP-választásokon. Másrészt Karácsony Gergelynek a főpolgármester-jelöltséghez szüksége van támogatókra, el akarja kerülni, hogy baloldali vagy szakmai kihívója legyen. Ezért próbálja Vitézy Dávidot áttolni a jobboldalra, ezért szövetkezik mindenkivel a baloldalon. Karácsony Gergely stratégiája elég egyszerű: mindent megtesz, csak ne kelljen a főpolgármesteri teljesítményéről beszélnie, mert az katasztrofális. Visszatérve Magyar Péterre, választási rendszerünk miatt számára megkerülhetetlen lesz az összefogás Gyurcsány Ferencékkel, legkésőbb 2026-ban.

– Magyar Péter azt ígérte, ha nyilvánosságra hozza a birtokában lévő hangfelvételt, akkor a kormánynak már másnap be kell nyújtania lemondását. Nem vesztette el azzal hitelét, hogy a végül bemutatott felvétel egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeit?

– Magyar Péter szándéka az volt, hogy a Fidesz szavazótáborát megossza, de nem sikerült neki. A Fidesz-szavazók a volt igazságügyi miniszternek hittek inkább. Az ellenzékváltást követelő baloldali választók körében azonban sem a kurta felvétellel, sem exneje verbális abuzálása miatt nem vesztette el a hitelét.

– Miért nem bizonytalanítja el a támogatóit nem a feleségével szemben tanúsított agressziója?

– Sok baloldali szavazót elvakít a kormánygyűlölet, és tizennégy év Fidesz-kormányzás után sok mindent elnéznek annak, akiről elhiszik, hogy le tudja győzni az uralkodó pártot. Nagy ára lehet még ennek a szelektív látásnak és hallásnak, mert ha Magyar múltjában ezek a vállalhatatlan tettek további bizonyítást nyernek, vagy a jövőben bármilyen agresszivitás kiderül róla, akkor az a baloldali szavazók számára olyan kijózanodási pillanat lesz, mint amilyet Márki-Zay Péterrel kapcsolatban már átéltek. A baloldali szavazók ma már szégyellik, hogy 2021 őszén beleszerettek Márki-Zay Péterbe, hiszen a hódmezővásárhelyi polgármesternek ma már csak egy-két százalékos pártja van.

– Magyar Péter miért nem beszél olyan, a magyarokat leginkább foglalkoztató kérdésekről, mint a bevándorlás vagy a gender?

– Fél tőle, hogy az elvarázstalanítaná. Nem olyan könnyű ezekre a sorskérdésekre úgy válaszolni, hogy a baloldali választóknak is tetsszen. Ha Orbán Viktor üzeneteivel egybecsengő gondolatokat mond, akkor a baloldali szavazók táborában csökkenti az esélyeit, miközben nem növeli őket a Fidesz-szavazók körében, hiszen ők hermetikusan elzárkóznak Magyar Péter támogatásától. Ha a baloldal világképét követi, és elutasítja Orbán Viktor értékrendjét, mindenki előtt világos lesz, hogy ő valóban a baloldal egyik új politikusa, és nem középen áll. Ugyanakkor minden csak idő kérdése, előbb-utóbb színt kell vallania. Mivel az EP-választás fő kérdése a háború és béke ügye, még június előtt el kell mondania, mit gondol Ukrajna felfegyverzéséről.