Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Kemény volt a hangulat, pedig a tüntetők zöme nem tűnt túlzottan politikus alkatnak. Sokan talán Azahriah-koncert vagy egy Pottyondy stand up reményében érkeztek a Hősök terére, sörözve és cigarettázva beszélgettek, az elkapott mondatfoszlányokból pedig nem úgy tűnt, mintha a közélet körül forognának a gondolataik. A kormánybuktatáshoz szükséges elszántság is hiányzott. A péntek esti mutatvány ugyanakkor jól mutatja, hogy az ellenzék taktikát váltott, a fiatalok körében is elutasított pártok átengedték a terepet a hivatásos médiában sehol sem szereplő, a maguk csinálta internetes nyilvánosságban azonban jól futó úgynevezett influenszereknek, akik ebből kifolyólag nincsenek úgy elkoptatva, mint a levitézlett baloldali politikusok.

Pottyondy Edina

Mindez nem új jelenség, csupáncsak az eddigi gyakorlat újragombolása. Potens ellenzéki pártok híján már jó ideje a baloldali média tölti be az ellenzék szerepét Magyarországon. Mostanra pedig felfejlődött melléjük egy az internet különféle divatos csatornáin tündöklő társaság, amelynek tagjai több százezres követőtáborral rendelkeznek, és elkötelezetten baloldaliak. Elég Pottyondy Edina momentumos múltjára vagy Osváth Zsoltnak a Gyurcsány házaspár iránt tanúsított készséges hozzáállására gondolni. Nota bene, a felszólalók egy része már vendégeskedett az Egyesült Államok Budapesten akkreditált nagykövetének, David Pressmannek a rezidenciáján is.

Azahriah online bejelentkezése

Ha nagy siker ígérkezik, akkor olyan jó szándékú embereket is könnyű táncba vinni a függetlenség látszatával, mint Caramel, aki ellenzéki portáloknak egyenesen arról beszélt, hogy szerinte a tüntetés szervezői a kormánypártok politikusait is szívesen látnák a megmozduláson. Ez persze naivitás. A kormány részéről nem is jelent meg senki a kormányellenes tüntetésen, az ellenzéki politikusok közül viszont feltűnt Fekete-Győr András, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter, Dobrev Klára és még sokan mások.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Gulyás Márton

A kezdésnek meghirdetett délután hat óra után húsz perccel még foghíjas volt a tömeg, a demonstráció házigazdája, Gulyás Márton pedig jelezte a színpadról, hogy a kezdéssel megvárják azokat, akik akkor még a Hősök tere irányába gyalogoltak az Andrássy úton. Fél hétre a tér már annyira megtelt, mint a frusztrált 2000-es évek MIÉP-tüntetésein. Miközben a Demokrata munkatársai is az Andrássy úton bolyongtak a tömegben, a hátunk mögött cserélődő társaságok arról egyezkedtek, hogy megtették a tőlük telhetőt, ettől a ponttól a pesti éjszaka egy másik terepén vitézkednek tovább. A tömegben felismerni véltük Parti Nagy Lajost is. Elgondolkodtunk, milyen keserű tapasztalat lehet számára, hogy a jelenlévők túlnyomó része még a Google segítségével sem biztos hogy azonosítani tudná személyét.

Korábban írtuk

Az est első fellépője VV Zsolti volt, aki volt állami gondozottként valóban szívszorító részletességgel beszélt arról, hogy milyen keserű sors az árváké, és milyen körülmények között nevelkednek, akik az állami intézmények gondoskodására vannak bízva. Együttérzésre képes ember nem is igen tudott vitába szállni szavaival. Ezután következett a Fókusz-csoportból ismert Szabó Márton, azaz Csoki, aki először megdicsérte a jelenlévőket, hogy nem hoztak pártzászlókat, majd beszéd helyett ellenzéki portálok cikkcímeit és bevezetőit kezdte felolvasni egy lapról. Egy borízű hang a tömegből számon is kérte Csokin, hogy nem azért érkezett a megmozdulásra, mert egyedül érezte magát, hanem mert kormányt szeretne buktatni. Most, ma este.

A Papp László Arénát háromszor megtöltő 21 éves Baukó Attila, alias Azahriah online bejelentkezése annak naivitása, esetlensége és fésületlensége ellenére is már-már rokonszenves volt. Egy jó szándékú fiatal képe rajzolódott ki, aki békésebb társadalomban szeretne élni. Nem vádolt senkit, csak elmondta a panaszait. Ugyanez már nem volt elmondható a megmozdulás másik fő szervezőjéről, Pottyondy Edináról, aki vulgaritással és apokaliptikus víziókkal tüzelte a jelenlévőket, illetve a vele ellentétben valóban vicces Nem akarok beleszólni YouTube-csatorna influenszer-édesanyáiról, akik láthatóan tényleg elhitték, hogy gyermekeiket épp a gyermekvédelmi törvényt tűzön-vízen át keresztülvivő magyar kormánytól kell félteniük.

A tüntetők egy agresszív csoportja a Fidesz-székházhoz vonult, és lökdösődni kezdett a rendőrökkel

Az offline tüntetés végül békében véget ért, a fiatalok elballagtak, hogy a belvárosban folytassák az estét. Pár száz erőszakos tiltakozó vonult csak a Fidesz székházához rendőrökkel dulakodni. Hozzáértők az MTK ultráit és a velük részleges átfedést mutató, a múlt heti Kitörés-emléktúra ellen tüntető „antifasiszták” kemény magját vélték felfedezni közöttük. Valószínűleg ők tették közzé a Redditen terjedő felhívást, amelyben azt kérték a tüntetésre érkezőktől, hogy kapucnis pulóverben, egészségügyi maszkkal érkezzenek, illetve hozzanak magukkal protektoros kesztyűt és tűzgyújtó eszközöket. A résztvevőknek szóló jó tanácsok között szerepelt az is, hogy a tüntetés előtt igyanak néhány sört, az üveget azonban tartsák maguknál. Összecsapásra végül nem került sor, a rendőrök csupán néhány agresszív személyt emeltek ki.

Nem túl nagy, de nem is kicsi sikerrel az internetes második vonal „online” szereplői a valódi pesti utcán, azaz „offline” is megmutatták azon képességüket, hogy több tízezres tömeget mozgósítsanak egy rendezvényre. Hogy lesz-e folytatás? Ha a Hősök terére kitóduló gyerekeket pajzsként maguk előtt toló ellenzéken múlik, minden bizonnyal igen.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Osváth Zsolt

Azelőtt nem így beszéltek

A gyermekeket most hangzatosan védelmező balliberális véleményvezérek, közéleti személyiségek, színművészek három és fél éve folytatnak lejárató hazugságkampányt a gyermekvédelmi törvény ellen. Jó, ha emlékszünk arra, hogy azok, akik a múlt pénteki tüntetésen szavakban kiálltak a gyermekek mellett, korábban felháborodtak az óvodai és iskolai szexuális felvilágosítás szigorúbb szabályozásán, kirekesztőnek és homofóbnak bélyegezve meg azokat a képviselőket, akik megszavazták.

Osváth Zsolt, a tüntetés egyik fő szervezője egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy a gyermekvédelem szerinte nem azzal valósul meg, „hogy teljesen kizárjuk az iskolából a szexuális felvilágosításban a homoszexualitást” vagy azzal, hogy ő maga „tíz óra előtt nem jelenhet meg az élettörténetével a televízióban, mert törvény van arra, hogy az propagandának minősül”. A korábban transzvesztita előadóművészként is dolgozó influenszer ezzel elismerte, a gyermekvédelmi törvény legelfogadhatatlanabb pontja az, hogy az iskolai felvilágosítás nem irányulhat a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére. Ez egybecseng Erdős Erik Robinnak, a Prizma Transznemű Közösség szervezőjének gondolataival, aki a gyermekvédelmi törvény elleni egyik tüntetésen kijelentette: „A tájékoztatásnak igenis helye van az iskolában. Az iskola az életre kell neveljen, ahol léteznek LMBTQ-emberek!”

Lakatos Márk divattervező a civilek közül élen járt abban, hogy a világ közvéleményét félretájékoztassa a „kirekesztő és megszégyenítő” gyermekvédelmi törvényről. Ahogy fogalmazott, azért indított nemzetközi pólókampányt, mert nemcsak a magyar közvéleményt, hanem a világot is tájékoztatni kell arról, hogy Magyarországon egy társadalmi kisebbséget kipécéznek és a politikai érdekek oltárán feláldoznak. Leginkább azt sérelmezte, hogy a törvény „18-as karikával megpróbálja láthatatlanná tenni a médiában a melegeket és más szexuális kisebbségeket – ahelyett, hogy felkarolná őket és információkat adna a tizenéves, gimnazista gyerekeknek erről a témáról”.

A Magyarországot lejárató kampányt többek között Tilda Swinton Oscar-díjas színésznő is támogatta, ezt üzenve az ellenzék támogatóinak: „Magyarországon sokféle csata vár önökre a különböző elnyomó intézkedésekkel szemben.” Puzsér Róbert publicista Harc az elmevírussal című írásában azzal bagatellizálja a helyzetet, hogy „Magyarországon a wokeness elmevírusa azért van napirenden, mert Orbán Viktor politikai érdeke ezt kívánja”, majd hozzátette, a wokeness „mindenekelőtt Donald Trump problémája, és nem a magyaroké”. Úgy látja, a „woke mozgalomtól való rettegés” hazánkban nem indokolt. Tehát Puzsér Róbert szerint nincs okunk félteni a gyermekeket a drag queenektől, a nemváltó műtétektől, a homoszexuális médiatartalmaktól, hiszen ez „csak egy amerikai divathóbort”, amely szerinte már „túlhaladt a zenitjén”.

Gulyás Márton, a Soros György által is pénzelt közéleti csatorna, a Partizán vezetője „putyini homofób törvénynek” titulálta a gyermekvédelmi törvényt, és morálisan helyes döntésnek tartotta, hogy az ellenzék nem szavazta meg a parlamentben. „Önmagát demokratának tekintő képviselő – akár kormánypárti, akár ellenzéki – nem fogadhatja el, hogy ilyen törvénytervezetet bocsássanak elé, nem tekintheti legitimnek vagy megvitatásra érdemesnek”, fejtette ki.

Steiner Kristóf propagandatörvénynek nevezte a szóban forgó törvényt, és közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a megszegésére buzdított. „Hiszem, vallom, kimondom: vannak törvények, amelyek akkor segítik, gyarapítják és nevelik a társadalmat, ha NEM tartjuk be őket. […] Ha börtönbe zárnak, ha pénzbírságot szabnak ki rám, ha hazugságokkal és csúsztatásokkal érvelve ellenem fordítják a közvéleményt, ha mindent elkövetnek, hogy soha többé ne publikálhassak sehol, ha soha többé nem tehetem be a lábam Magyarországra, akkor is azt mondom, most életemben először ennyire nyíltan és világosan: nem leszek törvénytisztelő állampolgár”, írta. Hozzáfűzte, a szitokszóvá vált érzékenyítés számára „látószögtágítás, amely megmutatja a világunk sokszínűségét”. Szerinte nem az iskolai érzékenyítés okoz súlyos károkat a gyermekek fizikai és szellemi fejlődésében, hanem éppen ellenkezőleg: az, ha elmarad, mert így „azok a tinédzserek, akiknek hajlamuk van a homoszexualitásra, támogatás nélkül, példák, ideálok nélkül maradnak majd”.

Tatár Csilla szerkesztő-újságíró kifejtette, aljasság volt megszavazni a gyermekvédelmi törvényt, mert szerinte csak arra tanítja meg a gyerekeket, „hogyan kell gyűlölni, hogyan lehet kitaszítani”. Ahogy azt már megszokhattuk egy liberális véleményvezértől, le is hülyézte azokat, akik szerint szükség van a gyermekek védelmében született jogszabályra: „És ne legyenek illúzióink, ez nemcsak az LMBTQI-embereket és családjaikat teszi tönkre. Hanem egy komplett társadalmat, ahol az embereket kirekesztésre, hallgatásra, hazugságra és gyűlöletre buzdítják. 157 aljas igennel. És én még mindig hiszem, hogy a normális emberek többségben vannak, csak a hülyék hangosabbak!!”

Alföldi Róbert színművész szerint hazug és álságos a jogszabály, semmi másról nem szól, mint a „nem heteroszexuális emberek elleni hergelésről”. A törvény – úgymond – a legrosszabb kommunista, illetve a náci időket idézi egyszerre. „Némileg provokatívan azt tudom mondani, hogy várom, mikor szednek össze minket, és mit kell majd viselni”, fejtette ki.