Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Bűnjelként lefoglalt készpénz egy online csalásokkal gyanúsított bűnszervezet tagjai elleni rendőrségi rajtaütés során Budapesten
Hirdetés

Mikó Attila elmondta, hogy a rendőrség Mátrix Projektjének részeként egy tavaly őszi rajtaütéshez kapcsolódóan május 22-én fogták el a nyolc gyanúsítottat. Hozzátette, a nyomozásban közreműködött a Nemzeti Védelmi Szolgálat Kiberfelderítési Főosztálya is. A kibervédelmi nyomozók cégadatokat, a cégekhez kapcsolódó bankszámlaszámokat felfejtve jutottak el egy belvárosi ügyvéd, B. Zoltán irodájáig, akit az online csalási hálózat működtetésével gyanúsítanak – fűzte hozzá a rendőr őrnagy.

Elmondta: a férfi megközelítőleg 300, főleg mélyszegénységben élő stróman nevére bejegyeztetett céget alapított az elmúlt két évben, ebből jelenleg csaknem 50 érintett valamilyen gazdasági bűncselekményben. Hozzátette, a vállalkozások valós gazdasági tevékenységet nem végeztek, mégis több száz milliós forgalmuk volt a bankszámláikon rövid idő alatt. A fantomcégek közti utalások végén a kicsalt milliókat, tízmilliókat felvették és szétosztották – közölte Mikó Attila.

Korábban írtuk

Kifejtette: B. Zoltán és társai magukat banki ügyintézőnek, bankbiztonsági dolgozónak kiadva, netes támadásokat hazudva, az Anydesk alkalmazás telepítésére ösztökélték áldozataikat, akiktől az adatokat megszerezve 150 millió forintot csaltak ki – eddig bizonyíthatóan – 12 áldozattól; erős a gyanú, hogy ez a szám a közeljövőben emelkedni fog.

A gazdaságvédelmi osztályvezető beszélt arról, hogy a rendőrök összesen 436 millió forintos vagyont foglaltak le. Ebből az ügyvédi irodából került zár alá 94 millió forint készpénz, 60 millió forintnyi értékpapír, 154 millió forintnyi ingatlan és 25 millió forint értékben gépjármű. Hozzátette, hogy az ügyvédet és hét társát információs rendszer felhasználásával elkövetett többrendbeli csalás, valamint pénzmosás bűntettével gyanúsították meg. Öten már letartóztatásban vannak, három társuk szabadlábon védekezhet.