48 órán belül képes összegyűjteni a Fidesz-KDNP frakciószövetség a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást – jelentette be Orbán Viktor, Semjén Zsolttal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az egy évvel ezelőtti események három okot is szolgáltattak arra, hogy a Fidesz útjára indítsa a „Szociális népszavazás 2008” elnevezésű akcióját: a kormány illegitim, mert döntéseire nem hatalmazta fel senki, az ország megbénult és szociális válságban van – mondta Orbán Viktor a Fidesz és a KDNP keddi sajtótájékoztatóján.

A Fidesz elnöke szerint a referendum történelmi lehetőséget kínál a középosztály és a rászorulók közötti összefogásra, hiszen a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj elutasításával éppen az országot fenyegető szociális válság okait törölhetnék el. Orbán Viktor az új többség sikereként értékelte, hogy a magyaroknak hosszú idő után először ismét lehetőségük van népszavazáson véleményt mondani a kormány tevékenységéről.

Amint az aláírásgyűjtés megkezdésének technikai akadálya elhárul, a Fidesz és a KDNP negyvennyolc órán belül összegyűjti a három szociális kérdésben (tandíj, vizitdíj, kórházi napidíj eltörlése) a népszavazásra bocsátáshoz szükséges kétszázezer aláírást – jelentette ki Orbán Viktor.

Semjén: Véget lehet vetni a kormány antidemokratikus megnyilvánulásainak

Nem tűr halasztást a szociális népszavazás kiírása – mondta el Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Mint mondta, a népszavazás a demokrácia helyreállításához szükséges eszköz, amivel véget lehet vetni a kormány antidemokratikus megnyilvánulásainak. Semjén Zsolt megismételte korábbi kijelentését, miszerint a parlamentáris demokrácia szerződés, amit a kormány a választási győzelemkor köt a néppel, de ezt a kormány egy évvel ezelőtt megszegte, ezt pedig a népszavazáson lehet helyreállítani.

(hírTV, lanchidradio.hu)