Biztonság, kiszámíthatóság és új egyezségek. A Fidesz elnöke szerint a jelenlegi helyzetben ezekre van leginkább szüksége az országnak. A gazdasági élet szereplőivel való múlt heti találkozója után Orbán Viktor szerdán a nyugdíjasoknak ajánlott egy ilyen új egyezséget, amelynek lényege, hogy akármilyen válságban is van, illetve lesz az ország, a Fidesz a kormányra kerülve megőrzi a nyugdíjak reálértékét.

– Nem fogadhatunk el olyan válságkezelő módszereket, amelyek csökkentik a nyugdíjak értékét. Ennek kivédésére egyetlen lehetőségünk van: a Fidesz garanciát ad a nyugdíjasoknak, hogy akármilyen reformlépésekre is lesz szükség, a nyugdíjak vásárló és reálértékét mindig szinten fogjuk tartani – mondja Orbán Viktor.

Hogy a nyugdíjak reálértéken tartása több-e vagy kevesebb a jelenleg számított járandóságoknál, arról azóta folyik a vita, mióta zártkörű tanácskozásról kiszivárgott információk alapján híre ment, hogy Orbán Viktor állítólag a nyugdíjak befagyasztását ígérte a Fidesz győzelme esetére. A pártelnök a Magyar Rádiónak múlt héten ezzel kapcsolatban csak „fogalmazási részletnek” nevezte a befagyasztás és a reálértéken tartás kérdését.

A nyugdíjak jelenlegi, svájci indexállás alapú számítás szerint fele részben az infláció, fele részben pedig a nettó béremelkedés ütemének megfelelően emelik.

Ez konkrét példák alapján is több mint az egyszerű reálértéken tartás, vagyis az inflációkövető igazítás. A Fidesz ugyanakkor úgy véli, az áremelkedések és a megszorító intézkedések miatt a nyugdíjak az elmúlt évben a svájci szisztéma ellenére sem tartották meg reálértéküket. Orbán Viktor a találkozón beszélt egyébként az előrehozott választás kérdéséről is, szerinte az bármikor bekövetkezhet.

– Mit lehet ilyenkor tenni? Készülünk arra a napra, aminek a pontos dátumát nem ismerjük. Ezért megítélésem szerint egy megállapodás, egy egyezség nem lehet késői a mai körülmények közepette. Minél hamarabb érdemes megkötni a vállalkozókkal is, a nyugdíjasokkal is, az egészségügyben dolgozókkal is, a családosokkal is – minél több társadalmi csoporttal.

(MR)