Kijelentette: nem tiszte igazságot tenni Erdélyben a jelöltek és a pártok között, csupán segíteni akar az embereknek a döntésben. Az autonómiáról Orbán Viktor azt mondta: a határon túli magyarok számára ez biztosíthatja a megélhetést és a munkahelyeket is. Mind Sepsiszentgyörgyön, mind Csíkszeredában (a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett konferencián) kifejtette: az erdélyi magyaroknak az autonómia ügyét kell szem előtt tartaniuk. Az autonómia azt jelenti, hogy maradunk annak a nemzetnek a tagja, amelyikben születtünk; az autonómia vastagabb kenyeret, magasabb fizetést, jobb munkahelyeket és önbecsülést jelent – mondta Orbán, és hozzátette: autonómiák láncolatát kell kialakítani, azok így épülnének össze az anyaországgal.

A politikus szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az autonómia kérdésén hullott szét. Mint fogalmazott, lejárt a régi egység korszaka, a szövetség nem volt képes integrálni kiemelkedő személyiségeket, gondolatokat.

Egy korszak végére értünk – mondta –, hozzátéve, hogy nem szabad feladni az egységes magyarság eszményét. Az új egységnek a választás szabadságára kell épülnie, de a versengésnek önkorlátozónak kell lennie, két magyar versengése ugyanis nem vezethet egy harmadik versengő, egy román jelölt győzelméhez.

A Fidesz erdélyi kampányával kapcsolatban szombaton Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke azt monta: bárki utazik Erdélybe Magyarországról, bármit is mond ott egy választási kampány idején, utána hazamegy, és otthagyja az erdélyi magyar közösséget a gondjaival. Leszögezte: az erdélyi magyar emberek már rég felnőttek, és tudják, hogy az önkormányzatokban ma is, holnap is azok az emberek lesznek, akiket ők megválasztanak, akikben megbíznak.

„Nem fog megoldást találni az erdélyi magyar emberek gondjaira sem Orbán Viktor, sem más politikus. Ezért kértük a magyarországi politikusokat, hogy ezt a kampányt hagyják meg nekünk, hagyják, hogy ezt a versenyt mi vigyük végig„ – mondta Kelemen Hunor. „Sajnáljuk, hogy azt a kérésünket nem teljesítették a magyarországi pártok egyes vezetői” – fűzte hozzá.

Erre reagálva Orbán Viktor vasárnap Csíkszeredában így fogalmazott: „Amíg hívnak, és nem hivatlanul érkezem bármely magyar közösséghez, addig nem vagyok hajlandó magamat olyan személynek tekinteni, aki beavatkozik, hanem olyan személynek, akitől várnak valamit, és aki készen is áll arra, hogy segítsen azokon, akik meghívták„.

(hírTV, Duna TV)