Orbán Balázs szerint a baloldali formációk a külföldi megrendelői oldal függvényében döntenek ebben a kérdésben, márpedig a finanszírozók elvárása minden esetben az, hogy „a kormányt gyengíteni kell és az országot a háborúpárti bevonódás irányába kell tolni”.

Hirdetés

A mostani kampányidőszakban érzékelhető, hogy ebben az Európa-szerte tapasztalható háborús készülődésben Magyarország az egyetlen, amely határozottan és hangosan a béke oldalán áll. Ezért a háborúpárti erők mindent megtesznek a kormány destabilizálására, mely miatt a küszöbön álló választások arról is szólnak, hogy Magyarország békepárti kabinetjének a következő országgyűlési választásokig milyen mozgástere és támogatottsága lesz – tette hozzá.

A magyar szuverenitás egyik fontos és szimbolikus helyének nevezve Egert kiemelte: míg a június 9-i önkormányzati választás a helyi közélet szempontjából lesz kulcsfontosságú, addig az európai parlamenti voksolás az európai politikára, ezen belül pedig hazánk lehetőségeire lesz meghatározó hatással.

Az orosz-ukrán háború miatt a két dolog össze is kapcsolódik – folytatta, emlékeztetve: Magyarország álláspontja a kezdetektől világos, a két szláv nép közti konfliktusnak nincs megoldása a csatamezőn, ezért támogatóikkal együtt mielőbb vissza kellene térniük a diplomáciai rendezéshez. Az erre irányuló magyar javaslatokat, kezdeményezéseket eddig Brüsszelben mind lesöpörték az asztalról – jegyezte meg.

Korábban írtuk

Rámutatott: eközben az elmúlt hónapokban felgyorsult az a háborús készülődés, melynek célja előkészíteni a NATO-tagországok és Oroszország közötti direkt katonai konfrontációt, mely a kormány megítélése szerint hazánk érdekeivel alapvetően ellentétes lenne és veszélyezteti az ország békéjét, biztonságát.

Orbán Balázs Eger lakóit is arra bátorította, hogy támogassák a Fidesz-KDNP jelöltjeit és ne hagyják, hogy külföldről mondják meg nekik, mit kell gondolniuk háború és béke kérdésében. „Fontos, hogy képesek legyenek kitartani az álláspontjuk mellett, miszerint ez a konfliktus nem a magyarok háborúja, nem akarják a gyermekeiket, unokáikat kitenni ennek, nem akarnak részt venni a NATO és Oroszország közötti direkt konfrontációban – fogalmazott.

A politikai igazgató egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy Egerben a kormánypártok polgármesterjelöltje Vágner Ákos, aki a kabinet reményei szerint a kormánnyal konstruktív partnerségben képes lesz felszámolni a városban ”az elmúlt 5 év rossz önkormányzati politikája és gazdálkodása miatt kialakult méltatlan állapotot„. Magyarország és Eger sikerének kéz a kézben kell járnia – fűzte hozzá.

A tájékoztató zárásaként bejelentette: a tehetséges diákoknak ingyenes készség- és képességfejlesztő programokat kínáló Mathias Corvinus Collegium képzései idén ősztől Egerben is elérhetővé válnak általános és középiskolás fiatalok számára.