Hirdetés
Korábban írtuk

Szabó Tímea (Párbeszéd) párttársa, Karácsony Gergely újraválasztása kapcsán beszélt arról, hogy a főpolgármester 18 ezer szavazattal többet kapott most, mint 2019-ben, miközben a Fidesz a Fővárosi Közgyűlésben 30 százalékos eredményt ért el, azaz a budapestiek 70 százaléka nem a Fidesz-KDNP-re szavazott. Ez elég meggyőző ahhoz, hogy befejezzék a Budapest ellen folytatott háborút? – kérdezte, azt is tudakolva, kifizeti-e a kormány azt a 31 milliárd forintot, amellyel az Egészséges Budapestért program és a Lánchíd felújítása miatt tartozik.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, tiszteletben tartják a választások eredményét. A Fidesz-KDNP változást szeretett volna elérni Budapesten, tudomásul veszik, hogy a fővárosiak másképp döntöttek.

Közölte, Budapest helyzete kevés helyen talál nagyobb megértésre és támogatásra, mint a kormánynál. A fővárosban az általános fejlettségi szint az európai uniós átlaghoz mérve 160 százalék, a magyar vidéknek pedig vannak részei, ahol ez a mutató csak 60-70 százalék – mutatott rá. Hozzátette: komoly kérdés, hogy Budapestnek „hogyan, mit és mennyit”, de ezt országos összefüggésben kell áttekinteni, „nem lehetnek mostohagyermekei ennek az országnak”.

Orbán Viktor úgy folytatta, „mindannyian tudjuk, hogy Budapest pénzügyi csődben van”, nehéz hónapok jönnek, segítségre lesz szükség. A kormány készen áll arra, hogy ezen a csődhelyzeten segítsen – jelentette ki.

Kitért arra is, hogy a Párbeszéd frakcióvezetője úgy döntött, elhagyja a frakciót. Elmondta, ehhez nincs közük, szíve joga, az érveléshez már lehet közük. Felidézte Tordai Bence szavait, aki a Párbeszéd által kötött választási megállapodást önfeladásnak tartja és nem tudja vállalni. Gratulálok – tette hozzá a miniszterelnök.

Szabó Tímea viszont a főpolgármester-választás kapcsán gratulált ahhoz, hogy fél év alatt a Fidesz-KDNP-nek sikerült a harmadik nőt is beáldoznia.

A kormányfő viszonválaszában visszautasította ezt a kijelentést, mondván, az ő politikai oldalán nem szokás nőket beáldozni.

Szólt arról is, hogy a vasárnapi európai parlamenti választáson a kormánykoalíció 2 millió 15 ezer szavazatot kapott, soha korábban ennyi szavazatot nem kaptak EP-választáson. Hozzátette, a Párbeszéd a kormányt akarta a DK-val és az MSZP-vel leváltani, de „végül az emberek váltották le önöket”.