Csupa olyan dolgok lehetségesek, amikre ma nem gondolunk, vagy egyszerűen elhessegetjük őket – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor a HírTV Napi Aktuális című adásának különkiadásában. A miniszterelnököt Bayer Zsolt kérdezte arról, hogy mik a kilátások ma az európai politikában, és megjegyezte, két és fél évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy háború fog kitörni a kontinensen, egy éve senki nem gondolta, hogy ebbe a háborúba az egész Európai Unió megpróbál majd beszállni, és három hete senki nem gondolta volna, hogy egy szomszédos ország miniszterelnökét megpróbálják megölni. 

Hirdetés

Orbán Viktor elmondta, ő is ezzel szokott érvelni, és ez a válasz arra is, amikor az a vád éri a kormánypártokat, hogy eltúlozzák a háborús veszélyt. Felidézte, hogy a háború kitörése előtt pár héttel ő maga is tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akkor 50-50 százalék esélyt adott a konfliktus elharapódzására, mert az világossá vált számára, hogy az oroszok nem tudják azt elfogadni, hogy Ukrajna a NATO-tagság felé tart. 

Orbán Viktor szerint semmi túlzás nincs abban, amit most kommunikálnak.

Akik azt mondják, hogy most túloznak, azoknak azt szokta felemlegetni a miniszterelnök, hogy a német kancellár két éve azt mondta, hogy csak sisakokat küldenek a háborúba, halált okozó fegyverekről szó sem lehet, illetve az energiaszektorra sem lehet szankciókat kivetni.

Korábban írtuk

Innen indultunk, és ott tartunk, hogy német tankok rohangálnak Ukrajna területén, német légvédelmi rendszereket szállítanak, és a teljes európai gazdaságot levágták az egyébként olcsó, és észszerű ellátást biztosító orosz energiaszisztémáról

– magyarázta Orbán Viktor.

Szerinte, ha ennek az ütemnek a felével haladunk tovább, akkor néhány hónap és a nyílt katonai konfrontációnál tartunk.

Kizárólag Orbán Viktor szítja a háborús pszichózist?

Bayer Zsolt szerint az ellenzék ezt hajtogatja az itthoni kampányban. Mint mondta, egy klasszikus dramaturgiai szabály, hogyha kitesszük a színpadra a pisztolyt, annak a harmadik felvonás végéig el kell sülnie, ma már pedig atomfegyvereket pakolnak a színpadra az európai hatalmak.

Miben lehet reménykedni? – tette fel a kérdést.

Orbán Viktor elmondta, a háborút emberek csinálják, nem kényszer, sors, Isten csapása, vagy elháríthatatlan átok, hanem emberi döntések következménye. Felidézte, hogy ő maga ott ült az Európai Unió Tanácsában a többi miniszterelnökkel, ahol lesöpörték a magyar békepárti álláspontot az asztalról, és mentek tovább döntésekkel a nyílt konfliktus felé. 

A miniszterelnök szerint abban van a remény, hogy ezek az emberek tudnak jó döntéseket is hozni, de rá kell őket kényszeríteni erre.

Csak a politikai változás az, amiben reménykedhetünk – fogalmazott a kormányfő. Mint mondta, nem csak az Európai Parlament összetétele fog eldőlni a napokban, hanem a tagországok kormányairól is ítéletet mondanak az európai emberek.

Én is azt kérem az emberektől, hogy erősítsék meg a kormány mögötti bizalmat a béke érdekében

– jelezte.

Huszonnégy óra alatt véget lehet vetni a háborúnak 

Orbán elmondta, hogy Brüsszel és Washington a háborús központok, a mérkőzés első felét most vasárnap kell megnyerni, majd novemberben Amerikában lesz a második rész, ahol abban reménykedhetünk, hogy a békepárti elnökjelöltet, Donald Trumpot választják meg. 

Ha ez teljesül, akkor mind a két oldalon pozícióban lesznek azok az emberek, akik meg tudják állítani a háborút.

– Huszonnégy óra alatt lehet megállítani ezt a háborút, és elérni a tűzszünetet. Három telefonhívás kell, az ukrán elnökkel közölni kell, hogy a korábbi automatikus támogatás helyett, most már feltétele a további donációnak az azonnali tűzszünet – magyarázta Orbán. 

Mi a felételezhető cél? Miért most akarják legyőzni Oroszországot?

– tette fel a kérdéseket a műsorvezető a miniszterelnöknek. Orbán Viktor szerint a nyugati vezetők le akarják győzni egy háborúban Oroszországot, hogy vagyont és befolyást szerezzenek. Ukrajna szerinte adottságaiban egy gazdag ország, ezt akarják megszerezni. A dolog végén a pénz a hatalom, az ottani termőföld, gazdasági lehetőségek állnak.

A jelcini időszakot szeretnék visszahozni 

A miniszterelnök szerint sokan kívánkoznak vissza a 90-es évekbe, amikor Oroszországot és Ukrajnát ki lehetett használni, de ezt az oroszok mára megelégelték, újraszabályozták a saját világukat. Ennek az első lépése lenne az, hogy az oroszokat egy katonai konfliktusban, az ukrán-orosz határon megvernék. 

Ilyenkor megjelennek a hitelezők, a spekulánsok, és nyomják előre a gépezetet. Nekünk azt kell szem előtt tartani, hogy egy háborúban sohasem az dől el, hogy kinek van igaza, hanem, hogy ki marad életben

– hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint sosem sikerül megállni egy háborúban, ezért nem szabad átengedni a katonák kezébe a hatalmat. A legnagyobb hiba az volt, hogy Európa ezúttal nem szigetelte el a konfliktust, mint azt tette a Krím esetében, 2015 környékén. 

Orbán Viktor szerint Közép-Európában a legtöbben azt gondolják ebben a kérdésben, mint mi, csak a vezetőik nem. Szlovákok, románok, horvátok, szerbek nagyjából egy véleménysávban vannak, a lengyelek és a baltiak más történelmi tapasztalattal rendelkeznek. 

A vezetőket befolyásolják, egy szövetségi rendszeren belül is, ezeket tapasztaljuk nap, mint nap. Ezeket az erőkivetítési kísérleteket el kell hárítani a miniszterelnök szerint. Sorosék fel akarják nyitni a társadalmakat, hogy oda be tudjanak hatolni. Jobb időkben ez ellen a baloldali politikusok, adott esetben kormányfők is védekeztek Orbán Viktor szerint. A mostani baloldal viszont elesett, az internacionalizmus áldozatává vált. 

Napi hatmillió forintot kell fizetnünk azért, mert védjük a déli határt

Az ítélet már megvan, a választások után akarja az unió nyilvánosságra hozni, de ennyit kell majd fizetnünk naponta ha nem engedjük be a migránsokat. Orbán Viktor felidézte, hogy ez még nem is a jéghegy csúcsa, hiszen a közelmúltban Magyarországot megpróbálták pénzügyi értelemben megfojtani. 

Ezt sikerült elkerülni, dőlnek az országba a beruházások, letörtük az inflációt, és a magyar gazdaság jobb kilátásokkal rendelkezik mint a legtöbb európai gazdaság Orbán Viktor szerint. 

Mint mondta, Magyarország szuverenitását sikerült megvédeni, ami annak is köszönhető többek között, hogy nincs koalíciós kormányzás, és hogy a választópolgárok a bizalmukról biztosítják a kormányt.

Azért tudjuk megvédeni az országot, mert a magyarok azt akarják, hogy Magyarország legyen független és szuverén ország – jelentette ki Orbán Viktor.

Miért akarják megakadályozni, hogy Magyarország Kínával kereskedjen? 

A magyarok önérzetesek, minket érdekel, hogy a nyugati világban mit mondanak a Kínával való kereskedésről – vélekedett Orbán Viktor a fenti kérdésre adott válaszában. A világ a miniszterelnök szerint nem igazságos, a nálunk nagyobbak nem akarnak velünk igazságosak lenni, a saját érdeküket fogják szem előtt tartani.

Nekünk azzal kell foglalkoznunk, hogy mik a céljaink, és ezeket kell elérni

– mondta el a kormányfő.

A reptér visszavásárlásáról is kérdezték a kormányfőt, aki elmondta, hogy 2010-ben a bankszektor, az energiaszektor, a média, a kiskereskedelem nagy része mind külföldi kézben volt. Ide tartozott a monopol helyzetben lévő reptér is. A területek nagy részén el tudta érni a kormány, hogy a magyar tulajdoni hányad 50 százalék felett legyen. Ezután következhetett a reptér visszavásárlása, amit a covid hátráltatott, de mára bekövetkezett. 

Budapesten újra kell szervezni a Fideszt

Alexandra egy bátor nő, amikor belevágott, akkor egy nagyon nehéz célt tűzött ki maga elé, mert a Fidesz budapesti szervezetét nem erősítették meg akkoriban, amikor még Tarlós István volt a főpolgármester – jelentette ki a visszalépésre vonatkozó kérdésre válaszolva. Szentkirályi Alexandra úgy vágott bele a kampányba, hogy nem volt mögötte felépített politikai közösség a miniszterelnök meglátása szerint.

Budapestért meg kell küzdeni a kormányfő felfogása szerint. A mostani Fidesz-kampány háttere nem volt elég erős, ezért hozta meg a visszalépésről szóló döntést Szentkirályi Alexandra, Orbán Viktor pedig elfogadta ezt.

A Fidesz szempontját most megelőzte egy másik szempont, hogy legyen változás Budapesten, ezért támogatta a döntést – fogalmazott Orbán Viktor.

A teljes cikk IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján érhető el.