Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarországnak soros elnökként nincs arra mandátuma, hogy az Európai Unió nevében tárgyaljon, „eszembe se jut”.

Hirdetés

A kormányfő azt mondta: fel tudja viszont tárni a helyzetet, hogy melyik fél meddig tud elmenni, és ha ezt feltárta, akkor utána a 27 európai uniós tagállam vezetője döntést hozhat, azt követően pedig az arra feljogosítottak fognak majd tárgyalni. De ez még nagyon messze van, a békéhez vezető útnak csak az első lépéseit tudjuk megtenni – fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta: Európának a béke és az emberiesség, az emberséges gondolkodás, emberséges külpolitika iránytűjét kellene a kezében tartania és valószínűleg többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljanak el.

Európának többet kellene tennie a békéért

Orbán Viktor kifejtette: mindenfajta felmérést lehet olvasni, miután Európa úgy döntött, hogy „bevonódik” Ukrajna oldalán a háborúba. A háborúról való beszéd és felmérés is a háború részei, tehát manipuláltak vagy legalábbis nehezen tud hinni nekik – mutatott rá.

Korábban írtuk

A miniszterelnök felidézte berlini, római és párizsi látogatását, amelyek a magyar uniós elnökség előkészítését célozták, majd a kijevi útját, amelyeken nemcsak politikusokkal, döntéshozókkal beszélt, hanem átlagemberekkel is.

Kifejtette, hogy két dolgot lát: egyrészt van egy morális nyomás, az emberek úgy érzik, Európa a békéről szólt eddig. Ezért Európának, ha a szomszédságában kitör egy háború, aminek meg sem kellett volna történnie, akkor többet kellene tennie, hogy a háborús feszültség enyhüljön. A másik, amit tapasztalt, hogy az emberek aggódnak a háború Európai gazdaságra gyakorolt hatása miatt – közölte a kormányfő.

A francia választás Európa egész sorsát befolyásolja

A kormányfő kifejtette: nem volt még példa arra, hogy Franciaországban nem európai, hanem hazai választáson a jobboldal – amelyet az elmúlt évtizedekben kordonnal elkülönítettek az összes többi francia párttól, amelyet szalonképtelenné tettek, kitagadtak az együttműködésre érdemes pártok világából – át tudja törni ezt a kordont és megnyerjen egy francia parlamenti választást.

„Ráadásul, ha jól látom, nem is kicsit, hanem nagyon, ha az első fordulót jól értelmezzük” – fogalmazott Orbán Viktor.

Értékelése szerint egy olyan jelentőségű esemény történik Franciaországban, egy olyan változás lesz, ami azonnal hatást gyakorol majd az egész kontinensre. Nemcsak Brüsszelre, hanem a magyar-francia kapcsolatokra is – fűzte hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök a Patrióták Európáért frakcióról elmondta: hétfőn lesz alakuló ülés, ahol összegyűlnek mindazok a pártok, amelyek a csatlakozásukat már eldöntötték, csak még nem jelentették be. Akkor lesz egy listánk, és akkor láthatják, hogy nem a levegőbe beszéltem – utalt korábbi kijelentésére, miszerint a harmadik, majd a második legnagyobb erő akarnak lenni az Európai Parlamentben.

Tűrhetetlen, ami a légiközlekedésben zajlik

Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem arról van szó, hogy jól szervezik-e a légiközlekedést vagy sem, hanem arról, hogy az emberség minimuma is hiányzik.

Hangsúlyozta, hogy a repülőtér legtöbb utasa egész évben dolgozott, a félretett pénzéből el akar menni nyaralni, a legtöbben ezt komoly erőfeszítéssel hozzák össze, a legtöbb magyar család számára az év egyik fontos eseménye. Nemcsak arról van szó, hogy rosszul szervezik hanem, hanem arról, hogy semmilyen emberséget nem mutatnak a reptéren, a légiközlekedésben, amikor nem mondják meg, mi a helyzet, amikor óriási késések vannak – tette hozzá.

Ami a repülőtéren történik, az még az állami tulajdonszerzés előtti időszak következménye – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: bízik benne, hogy amikor megtörténik a reptér tényleges fizikai átvétele, a helyzet javulni fog. Nemcsak a repülőtér üzemeltetőinek kell javulnia, mert gond van légiközlekedés irányítóival és a földi kiszolgálással is – mondta Orbán Viktor.

Leszögezte, hogy sokkal több megértést és emberséget várnak azoktól, akik ott a magyar emberekkel vagy a turistákkal találkoznak. Nyomatékosította, hogy vannak elvárások, amiket a kormány támaszt és a minisztereket felszólította, hogy ezeknek szerezzenek érvényt.

Nem tűrjük el, hogy Magyarországon többet fizessenek az emberek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok átlagára

Közölte: a magyarországi üzemanyag-forgalmazóknak be kell tartaniuk azt a megállapodást, ami arról szól, hogy Magyarországon az emberek nem fizethetnek többet az üzemanyagért, mint ami a szomszédos országok átlagára.

„Olyan nincs, hogy egy darabig úgy van, aztán egyszer csak kicsúsznak ebből a sávból. Most ez történik” – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: inkább az empátia, meg a visszafogottság nyelvén beszélve, de világossá akarja tenni, hogy most szóval kérik a megállapodás betartását.

„De nem mondjuk kétszer. Megállapodtunk, be kell tartani. Nem tűrjük el, hogy Magyarországon többet fizessenek az emberek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok átlagára. És ha ez a szép szó nem segít, akkor intézkedni fogunk” – jelentette ki a miniszterelnök.

A kínai autógyártók uniós büntetővámja miatt kereskedelmi háború réme fenyeget

Orbán Viktor hangsúlyozta: a legnagyobb cél és a legerősebb remény ezért az, hogy a büntetővám ideiglenes lesz, négy hónapra szól majd, és utána talán el tudják felejteni.

Mint mondta, az Európai Bizottság az európai autógyártók érdekeivel indokolja a büntetővám bevezetését, ugyanakkor a nagy európai vállalatok vezetői – akikkel Orbán Viktor tárgyalt az uniós elnökségre való felkészülés során – „kézzel-lábbal tiltakoznak” és „nem akarják, hogy akaratuk ellenére átkísérjék az utca egyik oldaláról őket a másik oldalára”.

Az ilyen rossz és átgondolatlan döntések kereskedelmi háború felé tudják eltolni a gazdasági életet, „kereskedelmi háború réme fenyeget” – figyelmeztetett a kormányfő, aki szerint bürokraták döntését keleti válaszlépés követheti.

Hangsúlyozta: Magyarországnak az az érdeke, hogy ne legyen kereskedelmi háború, mert „mi abból élünk”, hogy amit megtermelünk Magyarországon, azt az egész világon el tudjuk adni, ha viszont kereskedelmi háború lesz, akkor a Magyarországon megtermelt árukat nem tudjuk eladni, és ez a végén a munkahelyeket is veszélybe sodorhatja.