A kormányfő a Nemzetközi Valutalappal megszakadt tárgyalásról azt mondta, sem az IMF-nek sem senki másnak nem engedi meg, hogy egy aláírt szerződés után túlterjeszkedjen. A szerződésben foglaltakat teljesíteni fogjuk, a hiánycélt tartjuk, az azonban semmilyen szerződésbben nincs benne, hogy így vagy úgy történjen a teljesítés – tette hozzá a miniszterelnök.

Az elmúlt hónapokban nem vettük fel az IMF hitelt, mert tisztán üzleti alapon is képes volt pénzhez jutni a magyar állam – mondta Orbán. Rossz bőrben volt az ország a kormányváltás előtt, ezért volt fontos a 29 pontos akcióterv – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor

Hozzátette a közös uniós gazdaságpolitika is kellő biztonságot ad. Hamarosan az unióban megállapodnak arról, hogy mikorra kell a hiányt 3 százalék alá vinni és ez minden országra vonatkozik majd. Magyarországnak hitelességi problémái vannak, mert amit mondtunk korábban az nem volt igaz, ezért néznek ránk bizalmatlanabbul – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor cáfolta, hogy elhalasztják a 16 százalékos adórendszer bevezetését. Januártól átállunk az egykulcsos adórendszerre, ez egy családokat támogató egykulcsos adórendszer lesz minden idők legalacsonyabb adókulcsával, amitől az várható, hogy a magyar gazdaságot Közép-Európa legversenyképesebb gazdaságává teszi, „de legalábbis nagy lépést teszünk ezen az úton” – jelentette ki. Az új Szécheny-tervről nem árult el részleteket a miniszterelnök, de azt elmondta, hogy szerdán egy gazdasági fórum keretében ismertetik.

A közszféra végkielégítését célzó 98 százalékos különadóval kapcsolatban azt mondta, hogy aki 30-35 évet becsületesen dolgozott, azt nem kell elbocsátani. Magyarország egy szegény ország, és ezért nem engedhetjük meg a kétmillió feletti végkielégítéseket – közölte.

Schmitt Pál köztársasági elnöki kinevezéséről azt mondta, hogy az elnök a végrehajtói hatalom része, nem féke a törvényhozásnak és örül, hogy olyan elnöke lesz az országnak, akire példaképként lehet tekinteni. A hatalmi ágak szétválasztását továbbra is fontosnak tartja, az alkotmánybírák és az ÁSZ-elnöki kinevezésekkel kapcsolatban elmondta, hogy törekedett arra, hogy a jobboldalinak és baloldalinak tartott személyek is kapjanak kinevezést.

(hirado.hu)