A magyar kormánynak az a célja, hogy teljes foglalkoztatottság legyen Magyarországon, mondta Orbán Viktor Ózdon, a hajdani kohászati üzemek egy romos csarnokában, a 2,5 milliárd forintba kerülő digitális archívum időkapszulájának elhelyezése előtt.

A miniszterelnök szerint a világ tartozik minden embernek annyival, hogy megadja a lehetőséget arra, saját munkájából tartsa el magát és családját. A kérdés az, meg tudjuk-e szervezni az országot úgy, hogy ez valósággá váljon, tette hozzá.

Orbán Viktor azt is elmondta: bár az országban már 9 százalék alá csökkent a munkanélküliség, „de lesz még munkánk a következő négy esztendőben is”, ám a cél nem változott, „egy olyan világot akarunk Magyarországon felépíteni, ahol minden ember meg tud élni a fizetéséből”.

A kormányfő szólt arról is, hogy azon városokra, Ózdra, Dunaújvárosra, Komlóra, Salgótarjánra, amelyek egykor ipari fellegvárak voltak, és fantasztikus eredményeket értek el még az előző rendszerben az emberek, és amelyek az ország büszkeségei voltak, ám hanyatlani kezdtek, különleges figyelmet kell fordítani.

– Akkor tudjuk leginkább magunkkal, meg az emberekkel is elhitetni, hogy Magyarországnak van jövője, ha kiderül, hogy ezeknek a városoknak is van jövője, hihető és biztató jövőt nyitunk ezen városok előtt – mondta Orbán Viktor. Úgy fogalmazott, hogy az ország 2010-ben nem állt a lábán, „sőt térdre volt ereszkedve, erősen kétséges volt, hogy sikerül-e felállnia, ráadásul saját erőből”

Az ország végül vissza tudott fordulni a gazdasági összeomlással fenyegető szakadék széléről, „saját lábára tudott állni, és dolgozni kezdett”, Ózdnak a felállás azt jelentette, hogy a kormány megszabadította a várost 4,7 milliárd forintos adósságától, s idei költségvetését tiszta lappal tudja indítani.

(MTI, fidesz.hu.)