Szijjártó Péter közleményében azt írta: az EU-elnökség eredményei között Orbán Viktor szólt a régió nemzeteinek békés együttélését segítő Duna-stratégiáról és a romastratégiáról, amelyben kiemelten fontos az egyházi együttműködés.

„Bár az egyházügyi szabályozás nemzeti hatáskörben van, a miniszterelnök kiemelte, hogy a magyar elnökség megerősítette az egyházakkal való európai szintű párbeszédet” – közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy Orbán Viktor beszélt a kontinens előtt álló demográfiai kihívásokról is, és világossá tette, hogy a tömeges bevándorlás helyett erőteljes családpolitikára és a munkaerő-tartalékok mozgósítására van szükség.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint az egyházi képviselők gratuláltak a magyar uniós elnökség teljesítményéhez, a vallási diszkrimináció elleni küzdelemhez, a keresztény-iszlám-zsidó párbeszéd erősítéséhez, a különböző felekezetek közötti jó kapcsolat előmozdításához, valamint „az állam és az egyházak közötti együttműködést természetesnek tekintő”, új alaptörvény elfogadásához. Egyúttal kifejezték reményüket, hogy az együttműködés az elnökségi mandátum után is folytatódni fog.

(MTI)