Orbán Viktor az EP frakcióvezetőinek, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének felszólalását követően adott válaszában azt mondta: helytelen, hogy az uniós bizottság elnöke a nézetkülönbségeket rávetíti az uniós elnökségi munkára. Politikai testületet csinál az uniós végrehajtó testületből, mely a jobboldaliakat, patriótákat és az európai hazafiakat támadja. „Ez nem helyes” – fogalmazott.

Hirdetés

Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor „a leghatározottabban visszautasította” az uniós bizottsági elnök azon szavait, amelyekben párhuzamot vont a magyar 56-os szabadságharcosok és Ukrajna között.

„Ez tévedés és meggyalázása a magyar szabadságharcosok emlékének. Semmi közös nincsen 56-ban meg az ukrán-orosz háborúban”

– fogalmazott Orbán Viktor, majd úgy folytatta: „a magyar szabadságharcosok nevében minden fals, félrevezető történelmi analógiát visszautasítok”.

Kijelentette: el kell ismerni, hogy Ukrajna vesztésre áll. El kell ismerni, hogy az Európai Unió meggondolatlanul, téves számítások alapján és elhibázott stratégiával vágott bele az ukrajnai háborúba.

Korábban írtuk

„Ha győzni akarunk, a mostani vesztes stratégiát meg kell változtatni”

– fogalmazott.

Hangsúlyozta: a háború megoldásában diplomáciai tevékenység, kommunikáció, direkt vagy indirekt kapcsolattartás szükséges. Ennek elmulasztása esetén „egyre mélyebbre megyünk a háború bugyrában” – hívta fel a figyelmet.

„Azt javaslom, hogy álljanak inkább a béke mellé. Érveljünk a tűzszünet mellett, és csináljunk egy másik stratégiát, mert ezen mindannyian rajta fogunk veszíteni”

– fogalmazott.

Orbán Viktor méltánytalannak nevezte Ursula von der Leyen azon vádját, hogy Magyarország embercsempészeket engedett ki börtönökből. Kijelentette: Magyarország letartóztatja az embercsempészeket, megszabadítva Európát ezzel eddig több mint kétezer embercsempésztől.

„Ezért elismerés kellene, hogy kapjunk, nem pedig bírálatot”

– fogalmazott.

Mafred Weber, az Európai Néppárt (EPP) uniós parlamenti frakcióvezetőjének szavaira reagálva Orbán Viktor úgy fogalmazott: „sosem fogunk beletörődni abba, hogy az európai egység azt jelentse, hogy önök ránk parancsolnak, hogy fogjuk be a szánkat, ha valami nem tetszik”. Az európai egység nem azt jelenti, hogy mindenkinek be kell fognia a száját, aki nem ért egyet a többséggel, vagy az uniós bizottság elnökével – hívta fel a figyelmet.

Kijelentette: Magyarországon soha nem fordulhatna elő az, ami az Európai Parlamentben, hogy a patrióta EP-képviselőket megfosztják a nekik járó, őket megillető szakbizottsági pozícióktól.

„Önök akarnak bennünket kioktatni demokráciáról? Ez egy képtelenség!”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) EP-frakció képviseletében felszólaló Valérie Hayer által elmondottakra adott válaszában Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar alkotmány mindenkinek megadja a saját életfelfogása szerinti élethez való jogot. A magyar alkotmány védi a családot, védi a gyerekeket, védi a házasságot. A magyar alkotmányban az is benne van, hogy a házaspár egy férfi és egy nő. Az is benne van, hogy az apa férfi, az anya nő. „Hiába nem tetszik ez önnek, ez így fog maradni” – jelentette ki Orbán Viktor.

A gazdasági kapcsolatokról a miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország transzparensen kereskedik, amíg számos más uniós ország Ázsián keresztül, kikerülve az uniós szankciókat, fedett módon kereskedik az oroszokkal.

Végezetül közölte: „szerettem volna elmondani, hogy baj van. Szerettem volna elmondani, hogy versenyképességi baj van, hogy migrációs baj van, hogy változtatni kell, és van néhány javaslata a magyar elnökségnek. Ezzel szemben pártpolitikai összecsapást csináltak a találkozóból. De nem fogok adós maradni Önöknek – mondta.

”Ha megtámadnak bennünket, meg fogom védeni a hazámat„

– zárta felszólalását Orbán Viktor.