Hirdetés

Kunhalmi Ágnes (MSZP) azt kérdezte, hogy ha Magyarországon valóban él a szabadság és bárki elmondhatja a véleményét, akkor a pedagógus-státusztörvény tervezete miért tartalmazza, hogy a tanárok nem nyilváníthatnak véleményt a köznevelési rendszer működéséről? Miért nem élhetnek a polgári engedetlenség jogával sem? – sorolta kérdéseit.

Arra is választ várt: miért készült olyan jogszabály-tervezet, amely szemben áll az ország és az unió között már létrejött megegyezéssel? Kifogásolta azt is, hogy a pedagógus pályát egyfajta hivatásrenddé tenné a kormányzat.

Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte: a kormány néhány szakmát – az egészségügyieket, a rendvédelmi és katonai szakmákat – hivatásszakmának nevez, amelyekről azt gondolja a kabinet, hogy sajátos jogi szabályozást igényelnek. 

Emlékeztetett, hogy az első életpályatörvényt a pedagógusok esetében mintegy tíz éve vezették be. Újdonság e tekintetben nincs az új tervezetben – jelentette ki.

Az életpályát szabályozó törvény tartamáról zajlanak az egyeztetések, az Országgyűlés pedig az után fogja megvitatni az előterjesztést, ha az egyeztetések véget érnek – tette hozzá.

A pedagógusok munkáját életbevágónak nevezte az ország számára. Kijelentette: olyan törvényt szeretnének alkotni, ami jó elsősorban a diákoknak, másodsorban a pedagógusoknak.

Korábban írtuk