Az utolsó évad jön, az utolsó költségvetését nyújtja be az MSZP – kezdte beszédét pártja évadnyitó rendezvényén a Fidesz elnöke, aki ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy hat hónap a politikában nagy idő, ez alatt rengeteg kárt lehet még tenni az országban.

Orbán Viktor szerint az ősszel a legnagyobb figyelmet az önkormányzatokra kell fordítaniuk.

Az emberek – vélekedett a pártelnök – ma ismét egyre inkább azzal a szorongással élnek együtt, hogy mindent elveszíthetnek. Szerinte ez az utóbbi időszak terméke, a Gyurcsány-Bajnai korszak életérzése. Mint fogalmazott, az elmúlt évek politikája a következő öt szóval jól lefedhető: Őszöd, Zuschlag, offshore, végkielégítés, megszorítások.

Az elmúlt hét évben az folyt országos méretekben, mint ami nyilvánosságra került a BKV-nál: a történtek nyertesei az MSZP tanácsadói és üzletfelei, a végkielégítésből élők osztálya, vesztese az ország – magyarázta Orbán Viktor. A kormány elvette az emberek biztonságát, a pénzét, a hatodik brutális megszorító-csomaggal pedig most elveszik tőlük a jövőjüket is – tette hozzá.

A Fidesz elnöke szerint Magyarország igazi kormányfőjét most is Gyurcsány Ferencnek hívják, csak egy Bajnai nevű „dublőrjét” állította be miniszterelnöknek. Az ellenzéki politikus Bajnai Gordon kormányzását a csendes, sunyi sompolygás politikájának nevezte, a 2010-re tervezett büdzsét pedig hazug, felelőtlen irománynak, az elmúlt 20 év legveszélyesebb költségvetésének nevezte. Szerinte ennek eredményeképpen jövőre az önkormányzatok működésképtelenek válnak, az egészségügyi intézmények pedig leállnak.

A legveszélyeztetettebbek az idősek, a betegek, a családok, a folyamat pedig olyan, mint a lavina – mondta Orbán Viktor, hozzáfűzve: az ország már most is hitelekből él, ha viszont beindul a lavina, az pénzügyi összeomlással jár, 2010-ben gazdasági vészhelyzet lehet.

A Fidesz-elnök úgy fogalmazott: a kormányon lévők képtelenek igazat mondani, és folyamatosan elmélyítik a válságot, nem változnak, nem lépnek hátra, és a választások után sem adják majd fel. Szerinte a szocialisták rosszat tettek, rosszat tesznek az országgal, így ideje, hogy abbahagyják a kormányzást.

Elég a megszorításokból – mondta Orbán Viktor, aki a költségvetési tervezet visszavonására szólította fel a kormányt, és arra, hogy álljon félre a változás útjából.

(InfoRádió)