Cikkünk frissül.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad Törőcsik Zsolt műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió óbudai stúdiójában 2024. október 18-án

A kormányfő elmondása szerint az EU két csoportból áll az ukrán háborúval összefüggésben: „vannak a többiek meg mi”. Magyarország ugyanis a kezdetekkor bejelentette, hogy mi nem akarunk részt venni a háborús erőfeszítésekben, az EU többi országa pedig benne van a háborúban – jegyezte meg.

Valójában az EU úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél – emelte ki, hozzátéve: Magyarország az elején világossá tette, hogy ez rossz stratégia, ezt a háborút nem lehet megnyerni, tárgyalások kellenek.

Hirdetés

Elmondta: most az EU másik 26 országa döbbenten hallgatta Zelenszkij elnököt arról, hogy neki van egy győzelmi terve. „De hát eddig mije volt?” – tette fel a kérdést.

„Az, ami eddig tervként létezett, arról kiderült, hogy a vereség terve, most erről át akarnak váltani a győzelem tervére” – fogalmazott Orbán Viktor, hangsúlyozva: mi ebben nem veszünk részt.

Az EPP szintet lépett a legutóbbi európai parlamenti vitában

Az Európai Néppárt (EPP) egy olyan Európát képzel el, ami rossz a magyaroknak – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Brüsszel egy saját maga által kinevezett, helytartóként, megbízottként ideküldött kormányt akar látni a mostani helyett.

Az EPP Orbán Viktor távozását sürgető plakátja kapcsán a kormányfő úgy nyilatkozott: ennek oka lehet a háborúval kapcsolatos magyar álláspont is, mivel felvetette, hogy a német kancellár és a francia államfő kezdjen tárgyalásokat akár a maguk, akár Európa nevében az oroszokkal még mielőtt az amerikaiak a színre lépnek.

Hozzátette: az Európai Néppárt szintet lépett a legutóbbi európai parlamenti vitában, ahol bejelentették a saját igényüket kabinetje távozására, hogy az új, saját pártcsaládjához tartozó kormány csináljon egy olyan politikát, ami tetszik Brüsszelnek, tehát engedje be a migránsokat, lépjen be a háborúba, fogadja el a gender-ideológiát és szüntesse meg a gyerekvédelmi rendszert Magyarországon.

Emellett van egy csomó gazdasági követelésük is: ne adóztassuk meg a multijaikat, ne gyötörjük a bankjaikat, mondta Orbán Viktor.

Nagy jelentősége van a nemzeti konzultációnak

Nagy jelentősége van a nemzeti konzultációnak, mert azzal kell megvetni az új gazdaságpolitika fundamentumait – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta, Magyarországnak saját úton járó gazdaságpolitikát érdemes folytatnia, és „lesz nagy csodálkozás”, amikor 2025-ben ismertetik a gazdaság első negyedéves számait.

A kormányfő azt mondta, jövő évben „megindulunk”, alakul az a 21 pontos gazdasági akcióterv, ami nagy lendületet tud adni a magyar gazdaságnak. Hozzátette: miközben a világ változik, Európa helyben jár, holott alkalmazkodnia kellene, de nem tud vagy nem esik jól neki.

Ehhez képest Magyarország ki fog lőni, mert egy gyors alkalmazkodással, a gazdasági semlegesség politikáját meghirdetve és megerősítve el tud lépni a versenyben, feltéve, ha az emberek is megerősítik ezt a nemzeti konzultáción keresztül – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök rámutatott, egy új gazdaságpolitikának vannak nehézségei, nehéz lendületet venni, sokat kell dolgozni, némi kockázat is van, és csak akkor szabad belevágni, ha az emberek is támogatják azt, és elfogadják, hogy Magyarországnak saját úton járó gazdaságpolitikát érdemes folytatnia.

Bajok vannak az Európai Unióban

Magyarország példa az európai emberek szemében a saját kormányaikkal szemben a migráció, az energiapolitika, a gazdaságpolitika és az orosz-ukrán háborúhoz való hozzáállás ügyében is – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Bajok vannak az Európai Unióban, és pont azok a bajok jelentik a legnagyobb kihívást, amelyekben Magyarország más válaszokat ad – mondta Orbán Viktor, aki a migrációt, a rezsicsökkentést és a háború ügyét hozta erre példának. Hozzátette: a probléma az, hogy „amit mi csinálunk Magyarországon, az nagyjából az, amit az európai nép is szeretne látni otthon, és aminek a saját kormányuk épp az ellenkezőjét csinálja”.

A miniszterelnök szerint Magyarország így akaratán kívül kihívást jelent a rossz politikát folytató uniós országok számára, ami megnöveli a tekintélyét is. Orbán Viktor jelezte: a múlt héten találkozott a német kancellárral, a jövő héten pedig a francia elnök fogadja. „Jól láthatóan fölértékeli Magyarországot a külpolitika világában az, hogy mi másképpen csináljuk a dolgokat, és ez sikeres” – fogalmazott.

„Azt hiszem, hogy a befolyásunk nagyobb annál, mint amit egyébként az ország mérete és tényleges gazdasági-katonai ereje indokolna” – mondta a kormányfő.

Korábban írtuk