„A védekezés kilencedik napjában vagyunk, túljutottunk a felén, most már vágjuk a centit, úgy számolunk, hogy még öt nap van hátra a kiemelt és erőfeszítéseket igénylő védelmi napokból.”

Hirdetés

– fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette: bár vannak reményeik, hogy talán hamarabb is levonul az ár, de inkább azzal számolnak, hogy még öt nehéz napot kell átvészelni és kibírni ahhoz, hogy az ország fellélegezhessen. Közölte: az árvízi védekezés pénteken 755 kilométeren zajlott, ez már csak egy kilométerrel több, mint a megelőző napon, ami jól jelzi, hogy „túljutottunk a közepén”. Hangsúlyozta azt is: olyan vízszintet kell elhárítani, ami alatta marad a 2013-as árvízének, és ez látszik is a védekezés higgadt és nyugodt tempóján.

Délután már a Budapest alatti településekre fordíthatjuk minden figyelmünket

A miniszterelnök továbbra is azt kérte a védekezést vezetőktől, hogy ne engedjék az alkalmazottak, dolgozók figyelmét lankadni, mert a levonuló árvíz utáni időszakban történik a legtöbb áttörés, baleset, átázás. Könnyen előfordulhat – tette hozzá, hogy egy-két nap léhaság, lazaság vagy lustaság tönkreteszi az eddigi eredményes védekezés munkáját.

Budapest, 2024. szeptember 21. Orbán Viktor miniszterelnök (k), Vitályos Eszter kormányszóvivõ (b) és Láng István, az Országos Vízügyi Fõigazgatóság fõigazgatója (j) az árvíz elleni védekezésrõl tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. szeptember 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor szólt arról: pénteken Pilismarótnál megcsúszott a védekezés „gerincét adó töltés”, búvárokat kellett bevetni, akiknek 16 órás küzdelemben sikerült a víz alatt megerősíteni a megcsúszott töltést, „ezért Pilismarótnál sem lesz baj”. Vácnál a szennyvízaknák törtek fel a nagy nyomás hatására, de ezt sikerült – ahogy a vizesek mondják – „elfognunk” – ismertette.

Korábban írtuk

A következő időszak kiemelt figyelmet igénylő helyszínei már a Budapest alatti települések – mondta Ercsit, Kisapostagot, Dunaföldvárt és Paksot említve, jelezve, hogy mindenhol 100 százalékos a készültség.