Cikkünk frissül.

Hirdetés

Orbán Viktor úgy értékelt: ha sikerült kimaradnunk az orosz-ukrán háborúból, akkor egy elhibázott, háborús logikára épülő rossz gazdaságpolitikából is ki tud maradni az ország.

Hozzátette: ehhez jónak kell lenni a„politika lezárt, hátsó szobáiban zajló nehéz tárgyalásokban, de a magyarok sosem álltak rosszul ebből a szempontból, tehát nincs okunk semmilyen kisebbrendűségi érzésre.

Megjegyezte: az ember azt gondolta volna, hogy az orosz-ukrán háborúban sincs mozgástér, mert ha egy hangon énekel az egész Európai Unió, akkor egy ország ebből aligha maradhat ki. Mégis kimaradtunk. ”Ők nyakig benne vannak egy vesztes háborúban, Magyarország azonban nem, mert „mi nem is szálltunk bele” – mondta.

Persze, ha a Jóisten megsegít bennünket, akkor Amerikában a háborúpártiakat felváltják a békepártiak, Trump elnök visszatér, és akkor mi megkönnyebbülhetünk, mert nem leszünk többé egyedül – fogalmazott, hozzátéve, ha „egy elefánt mellett sétálunk a hídon, azért mégiscsak más benyomást keltünk”.

Az új gazdaságpolitika a 2025-ös évben fantasztikus eredményeket hozhat

Ha a gazdasági semlegesség talaján állunk, akkor az a politika, amit összeraktunk, a 20-25 intézkedésből álló akcióterv, a 2025-ös évben fantasztikus eredményeket hozhat és egy minden más európai országot meghaladó gazdasági növekedést – közölte Orbán Viktor.

A kormányfő leszögezte, elemi érdekünk gazdasági szempontból is, hogy olyan amerikai kormány legyen, amely azt mondja, hogy márpedig ez a háború tovább nem terjedhet. Ha ez megvan, akkor jövünk mi: összeraktuk azt a csomagot, amivel végre a 2020 óta tartó nehéz időszakból ki tudjuk vinni a magyar gazdaságot – jegyezte meg.

Emlékeztetett: egészen 2019-ig egyenes vonalú, emelkedő pályán volt a magyar gazdaság, ezt törte meg a Covid, majd jött a háború, a szankciók, az infláció. Ebből a nehéz, 4-5 éves szakaszból kell kiutat találni, és úgy érzem, hogy ez megvan – jelezte.

A bérekről szólva hangsúlyozta: azokat nem a kormány állapítja meg. De jól haladnak a tárgyalások a munkaadók és a munkavállalók között, lesz itt szerintem egy 1 millió forintos átlagbér belátható időn belül, és a minimálbért is a 400 ezer forint magasságáig el tudjuk vinni a következő néhány évben, egy többéves bérmegállapodási program keretében – közölte.

Ha sikerül a bábkormányt hatalomra juttatni, végre kell hajtani, amit Brüsszel akar

Brüsszelnek bábkormány kell Magyarországon, ha pedig sikerül a bábkormányt hatalomra juttatni, akkor jönnek az utasítások, és végre kell hajtani, amit Brüsszel akar – jelentette ki Orbán Viktor.

Elmondása szerint Brüsszelben született egy döntés, aminek az élén az Európai Néppárt áll. „Azt mondták, hogy vége van, miniszterelnök úr, maga húzzon el, meg a kormánya, és itt van helyette az új, leendő miniszterelnök, meg az új, leendő kormányzó párt, mi, brüsszeliek őt támogatjuk” – fogalmazott.

Kiemelte: nekik bábkormány kell, minden birodalom ilyen, a szovjetek is ilyenek voltak. A brüsszeliek is „jawohl-kormányt” szeretnének: jön egy telefon Brüsszelből vagy Berlinből, és akkor nekünk azt kell mondani, hogy jawohl! (igenis) – jegyezte meg.

Hozzátette azonban: ez nem egyszerűen hatalmi kérdés, mert Brüsszelnek vitái vannak Magyarországgal a gazdaságpolitikában, és az embereknek komoly fájdalmat okoznának, ha engednénk, ha engedtünk volna nekik.

Nem az a kérdés, ki a miniszterelnök, hanem hogy milyen következményei lesznek ennek az emberekre nézve – hangsúlyozta.

Korábban írtuk