Orbán Viktor miniszterelnök exkluzív interjút adott a Blikk Talk! című közéleti-politikai műsorának, amelyben az EP-választásról, a kegyelmi-ügyről és fociról is szó esett.

Hirdetés

Szirmay Dávid főszerkesztő-helyettes felvetette, hogy a Fidesz a békepártiságra fűzte fel a választási kampányát, majd azt kérdezte, ha nyernek is, hogyan lesz abból béke.

„Van egy európai színtér, meg egy amerikai színtér a nyugati politikában. Az európai színtéren is van birkózás a háborúpártiak és a békepártiak között, valamint Amerikában is zajlik ez

– jelentette ki Orbán Viktor.

Ha Európáról beszélünk, nem állunk jól

– folytatta a miniszterelnök.

Korábban írtuk

Van húsz egynéhány tagállam az Európai Unióban, amely határozottan háborúpárti. Van egy tagállam, ez Magyarország, amely határozottan békepárti és volt egy ország, Szlovákia, amelyik éppen átmanőverezte magát a választások utáni kormány segítségével a háborúpárti álláspontból a békepártiba. Az európai választás nem egyszerűen csak az Európai Parlament mandátumainak a felosztásáról szól majd, ez mindenhol egy nemzeti választás is és a kormányoknak igenis kitettsége, felelőssége van a saját polgárai irányába”

– hangsúlyozta a kormányfő.

„Az európai választás után a miniszterelnököknek a hozzáállása a háborúhoz érzékelhetően megváltozik majd, mert az európai politika minden gyengesége ellenére is alapvetően mégiscsak demokratikus politika és nem lehet szemben úszni az árral büntetlenül hosszabb távon

– tette hozzá Orbán Viktor.

„Arra számítok, hogy lesz egy olyan Európai Parlament, ahol a békepártiak többen lesznek, mint a háborúpártiak, lesz egy Európai Tanács, ahol mi ülünk miniszterelnökök, ott is megváltozik szerintem az erőviszonyoknak a képlete. Több lesz a békepárti és kevesebb a háborúpárti”

– zárta a gondolatmenetét a miniszterelnök.

Szirmay Dávid, a Blikk főszerkesztő-helyettese a beszélgetés legelején felidézte, hogy egy héttel ezelőtt érte támadás a szlovák kormányfőt, Robert Ficót a nyitrabányai kihelyezett kormányülésen. Majd azt a kérdést tette fel a kormányfőnek, hogy a nyilvános szereplésein hord-e golyóálló mellényt.

Erre Orbán Viktor azt felelte, hogy ”sose hordtam, most sem hordok”.

Szirmay itt megjegyezte, hogy „pedig adná magát a helyzet, hiszen a kevés európai, békepárti miniszterelnök közül az egyiket egy háborúpárti merénylő partvonalra tette. Így egyedül kell harcolnia. (…) Önre is veszély leselkedik?” – kérdezte.

Ezzel Orbán egyetértett, majd azt mondta, hogy „nem tudni most még, hogy egy magányos elkövetővel van-e dolgunk”. Majd Szirmaynak arra a közbevetésére, hogy volt egy szemantikai probléma, hogy az elkövető baloldali-e, a miniszterelnök úgy reagált: „nem szemantikai, hanem intellektuális probléma. Kevesen tudják, hogy Fico miniszterelnök úr kormánya az egy baloldali kormány. (…) Szlovákiában a hagyományos baloldallal szemben egy progresszív, liberális baloldal áll”. 

Az biztos, hogy a Fico-féle párt, a Smer az egyszerre hagyományos értékeket védelmező, szuverenista – tehát a nemzeti függetlenséget értéknek tekintő – és egyben békepárti erő. És ezzel szemben egy progresszív, baloldali, nemzetközi, háborúpárti gondolkodású merénylő áll.„

Nem tudjuk, hogy egyedül volt-e, egyelőre a titkosszolgálatok közötti beszélgetéseknek az anyagát látom, abban még nem tudtak állást foglalni”

– vélekedett Orbán Viktor.