Z. Kárpát Dániel (Jobbik) az sni-s gyerekeket nevelő családok utazási költségtérítésének emelését kérte a miniszterelnöktől, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi 21 forint/km-es díjat az inflációnak megfelelően 60 forintre kellene növelni. Jelezte, hogy több tízezer családot érint az ügy, de a költségvetés egészét nézve „mikronnyi forrásokat igényel”, és sokat jelentene azoknak, akik napi szinten viszik másik településre fejlesztésre a gyereküket.

Hirdetés

Orbán Viktor azt mondta: az elmúlt időszakban a különböző nehézséggel küszködő gyermekeket nevelő szülők helyzetét a kormány igyekezett segíteni, de a képviselőnek igaza van az utazási költségek inflációhoz hasonlítását illetően.

Közölte: kérni fogja az ügyért felelős államtitkártól és minisztériumtól, hogy foglalkozzon a kérdéssel. Jelezte: lát lehetőséget arra, hogy egyetértésre jussanak.

A jobbikos képviselő úgy reagált: több mint 20 milliárd forintot költ a kormány munkásszállók építésére, bővítésére, és ennek a forrásnak az egytizedéből rendezni lehet az sni-s gyermekek családjainak utazási költségtérítés-emelését. Szerinte „nagyon zavaró a szimbolikája”, hogy míg a munkásszállók építésére ennyi forrás jut, addig az sni-s gyermekek családjaira semmi.

Korábban írtuk

Nem szerencsés, ha egymással össze nem függő dolgokat állítunk egymás mellé, ráadásul még rosszul is – reagált Orbán Viktor, aki viszonválaszában rámutatott, ahhoz, hogy bármilyen beteg embernek támogatást tudjon adni az állam, előtte valakinek azt a pénzt meg kell keresnie.

Ezért – folytatta – nem vall mély átgondoltságra, a munkahelyteremtésre, a munkásszállások építésére fordított összegeket szembe állítani a szociális kiadásokkal.