Hirdetés

Idén ünnepeljük az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját. A 2013-ban meghirdetett Árpád-ház Program is jelentős eseménnyel jelentkezik márciusban: a még az országgyűlési választások előtt nyíló Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítással Székesfehérváron. A Válasz Online az eseménnyel kapcsolatban – nem csekély politikai felütéssel – azt írta, hogy decemberben Kásler Miklós, az emberi erőforrás minisztere indoklás nélkül belenyúlt a folyamatba, azonnali hatállyal felmentette a nagyszabású kiállítás kurátorait, és a teljes szakmai irányítást a Magyarságkutató Intézet „kezébe helyezte”. Ezért sorra állnak fel az eddig bedolgozó tudósok, mondván, hogy olyan kiállításhoz, amelyet új kurátorként a bírálók szerint több szempontból is szakmaiatlan Makoldi Miklós régészeti igazgató vezet, nem adják a nevüket.

A súlyos és első olvasatra sem meggyőző erejű vádaskodásról az egyik legilletékesebbet, dr. Horváth-Lugossy Gábort, a Magyarságkutató Intézet főigazgatóját kérdeztük, aki azzal kezdte, hogy a tervezett kiállítás szervezésével kapcsolatban az ellenzéki sajtóban megjelent cikkek erősen félrevezetőek, ezeket az ellenzéki portálok lényegében egymástól vették át és közölték fenntartások nélkül, emiatt a kiállítást rendező három intézmény, a Magyar Nemzeti Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a Magyarságkutató Intézet közös közleményt ad ki.

– Az írások némelyikét magam is olvastam, és az azokban leírtak nem fedik a valóságot – mondja a főigazgató. – Kásler Miklós miniszter úr egyetlen kurátort sem mentett fel vagy küldött el, ki sem nevezett egyet sem, hogy csak a legsúlyosabb állításokat tisztába tegyük. Az pedig, hogy egy kiállítás forgatókönyve változhat, természetes.

A Demokrata az Emberi Erőforrások Minisztériumától beszerzett információi szerint Kásler Miklós ilyen kicsinyes, személyi és politikai játszmákban mint eddig még soha, úgy most sem vett részt, ráadásul, mivel hatezer iskola, számtalan kórház, színház ügyes-bajos dolgai nyomják a vállát, ideje sem lenne rá. 

Korábban írtuk

Az alaptalan vádakkal szemben a valóság az, hogy a miniszter iránymutatása arra irányult: a Magyar Nemzeti Múzeum két kurátora mellé csatlakozzon a másik két társszervező, a Magyarságkutató Intézet és a Szent István Király Múzeum két-két kurátora is, hogy minél nagyobb konszenzus övezze a kiállítás kialakítását. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ugyanakkor azt mondta, hogy a nagy létszám miatt szétfolyna a munka, legyen csak egyetlen kurátor. Kásler Miklós javaslatára ezután a felek leültek egyeztetni, végül L. Simon javaslatát elfogadva a Magyarságkutatóra esett a közös választás, amelynek főigazgatója Makoldi Miklóst, az intézet régészeti igazgatóját jelölte ki a feladatra.

Ettől a valóságos történettől az ellenzéki lapokban megjelent hazug híresztelés olyan messze esik, mint Makó Jeruzsálemtől, hiszen a miniszter se nem váltott le, se nem nevezett ki senkit. Hasonlóan acélos hazugság az is, hogy a tudósokat – akik maguktól, többen talán politikai okokból döntöttek a kiválásukról – a minisztérium menesztette, vagy hogy a kiállítás és a katalógusba szánt tanulmányok kilencven százalékban elkészültek. Hasonlóan hamis állítás, illetve szánalmas politikai támadás az is, hogy a „Magyarságkutató Kásler házi intézete”, a célja pedig sokszor „a hun-magyar prekoncepciók igazolása.” Hát innen fúj a szél! A valóság ezzel szemben az, hogy az intézetben folyó kutatások szigorúan tudományos alapon folynak – a kriminalisztikában is perdöntőnek számító DNS-vizsgálatokon alapulnak –, vagyis prekoncepciók nélkül zajlanak. Más lapra tartozik, ha a balliberális ellenzék, csak hogy ártson kormánynak, Káslernek vagy a magyarságkutatásnak is nekimegy, még a DNS-vizsgálatokkal sem törődve.

A főigazgató szerint az biztos, hogy Makoldi Miklós kurátor és a többi kolléga, mind a három intézetben, azon dolgozik, hogy az elmúlt 150 évben először, sikeresen valósuljon meg a Magyarország legősibb és legnagyobb hatású uralkodóházát bemutató székesfehérvári kiállítás.

Reményeink szerint a Demokrata jövő heti, január 19-i számában további részletekkel szolgáló interjút közlünk az új kurátorral, Makoldi Miklós igazgató úrral.

A mai napon az ellenzéki sajtóban több félrevezető cikk jelent meg a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című, Székesfehérvárra tervezett kiállítás szervezésével kapcsolatban.

A valós tények rögzítése érdekében fontosnak tartjuk tájékoztatni a nyilvánosságot arról, hogy a három konzorciumi partner, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyarságkutató Intézet és a Szent István Király Múzeum mindent megtesz a projekt sikeres megvalósítása érdekében. Ennek megfelelően, a tervek szerint zajlanak az előkészítő munkálatok.

Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr decemberi iránymutatása az volt, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum két kurátora mellé csatlakozzon a másik két társszervező, a Magyarságkutató Intézet és a Szent István Király Múzeum két-két kurátora is, hogy minél nagyobb konszenzus övezze a kiállítás kialakítását. Ezután a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója részéről érkezett az a javaslat, hogy a kiállítás rendezésére rendelkezésre álló idő rövidsége miatt és a hatékony munkavégzés érdekében csak egy kurátor fogja össze a kiállítás szakmai irányítását, és ezt a vezetőt a Magyarságkutató Intézet jelölje ki. 2021. december 17-én a kiállítás új kurátorának Makoldi Miklóst nevezte ki az intézet főigazgatója. A kurátor személyét mindhárom fél elfogadta, s mindenben segítik a munkáját. A kiállítást kísérő tanulmánykötet tartalma az azt szerkesztő kurátor kompetenciája, abba a konzorciumi intézmények vezetői nem szólnak bele.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója,
Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója,
Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója